Temmuz Ayı Asayiş ve Güvenlik Tedbirleri Hakkında Basın Bilgilendirme Toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulunan Batman Valisi Ekrem Canalp, Batman’da beş ayrı uydu kentin yapılacağını belirtti.
Daha önce İl Özel İdaresi tarafından altı uydu kent yapımın planlandığını belirten Vali Canalp, belirlenen altı bölgeden biri olan Diktepe’nin, tartışmalara neden olmaması için projeden çıkarıldığını belirtti. Canalp “Beş uydu kent projesini netleştirdik. Bunlar verimli tarım arazilerinde değil, kayalık ve niteliksiz arazilerde inşa edilecek,” ifadelerini kullandı.

Diktepe Tartışmalardan Kaçınmak İçin Çıkarıldı
Vali Canalp, uydu kent projelerinde şeffaflığı öncelediklerini belirterek, “Diktepe bölgesi farklı yorumlara yol açabileceği için projeden çıkarıldı. Bazı kesimlerin bu bölgeye yönelik spekülatif söylemleri olabileceğini öngördük. Halkın güvenini sarsmamak adına bu kararı aldık,” açıklamasında bulundu.
Kayalık ve Niteliksiz Araziler Kullanılacak
Uydu kent projelerinde tarım arazilerinin kesinlikle kullanılmayacağını vurgulayan Vali Canalp, “Hiçbir verimli toprağa dokunmuyoruz. Tüm projelerimizi taşlık, kayalık, niteliksiz bölgelerde hayata geçireceğiz. Batmanlılar rahat olsun, bu projeler geleceğin düzenli şehirleşmesini oluşturacak,” dedi.

Müteahhitlerle Şeffaf Süreç Başladı
Batman Valisi Ekrem Canalp, göreve geldiği ilk günden bu yana şehircilikte şeffaf ve katılımcı bir yol izlediğini belirterek, “Altı ay önce Batman’daki tüm müteahhitleri topladım. Yeni yapılacak binalarda en fazla beş kata izin verileceğini kendilerine bildirdim. Bu kural dışında kalan tek istisna, havaalanı iniş hattında yer alan ve sadece bir kat izin verilen bölgeler olacak,” dedi.
Gecekondu Sorununa Planlı Çözüm
Vali Canalp, Batman’da yaygınlaşan plansız yapılaşmaya karşı uydu kentlerle çözüm getireceklerini belirterek, “Eğer biz bu talebi planlı ve imarlı şekilde karşılamazsak, vatandaş bunu plansız bir şekilde gecekondulaşarak karşılayacak. Biz bu süreci önceden öngörüp, sağlıklı şehirleşmenin yolunu açıyoruz,” diye konuştu.

42 Bin Dönümlük Alanda Eşit Planlama
İmar planlamasında adaletli bir model benimsediklerini açıklayan Canalp, “42 bin dönümlük alanda herkese eşit kat planlaması yaptık. Herkese beş kat verildi. Sadece havalimanı iniş istikametinde olan bölge tek katlı yapılaşmaya açık olacak. Müstakil yaşam isteyen vatandaşlara da uygun alanlar belirleyip bu yönde teşvik sağlıyoruz,” dedi.





