Dün sabah saatlerinde Çarşı Mahallesi Raman Caddesi üzerinde bulunan çok sayıda esnafa polis tarafından kaçak cep telefonu baskını yapıldı. Baskın esnasında polis ile esnaf arasında büyük gerginlik yaşanırken, olayda 4 esnaf gözaltına alındı.
ÇOK SAYIDA ESNAF PLASTİK MERMİLERLE YARALANDI
Polis ile esnafın karşı karşıya geldiği olayda, polis tarafından havaya ateş açılıp, esnafa biber gazı ve plastik mermi sıkıldı. TOMA araçlarının da hazır bulunduğu olay esnasında birçok esnaf biber gazından etkilenirken, plastik mermilerin isabet ettiği birçok esnaf ise yaralandı.
Polisin sert müdahalesine tepki gösteren esnaf ile polis arasındaki gerginlik uzun süre devam etti. Duruma tepki gösterip kepenk açmayan esnaf ile polis arasında yaşanan diyaloglarda esnaf bölgedeki işsizlikten ve ekonomik durgunluktan ötürü kaçak cep telefonu satmak zorunda kaldıklarını belirterek, kendileri için iş sahalarının açılmasını istedi.
Yaşanan arbedede gözaltına alınan arkadaşlarının serbest bırakılmasını isteyen esnaf, sık sık polisle karşı karşıya geldi.
Gerginlik devam ederken, Mustazaflar Cemiyeti Batman Şube Başkanı Feyzi Aydın, olay yerine gelerek tarafları sakinleştirmeye çalıştı.
BİZE İŞ KURSUNLAR KAÇAKÇILLIK YAPMAYALIM
Yaşanan duruma büyük tepki gösteren esnaflardan Arif Saydam, 'Güneydoğu halkı fabrika olmadığı, iş sahaları bulunmadığı için kaçak ürün alıp satmak zorunda kalıyor. Telefonlar sınırdan rahat bir şekilde geçirildiği halde burada onlara el konuluyor. Başka bir iş imkanı açsınlar, buraya fabrika kursunlar, asgari ücretle iş bulsunlar bizde kaçak ürün satmak zorunda kalmayalım. İş imkanı yok, çalışabileceğimiz herhangi bir ortam yok, ne yapalım? Bu halk ne yapsın?' dedi.
Bir başka esnaf Mehmet Demirhan ise şunları söyledi: 'Tek derdimizi çocuklarımızın rızkını kazanmaktır. Polisle çatışacak bir şeyimiz yok. Bütün yetkililerden yardım istiyoruz. Bu ürünler kargoyla geliyor, ama onları yakalamıyorlar. Buraya gelince yakalıyorlar. Yetkililerden yardım istiyoruz.'
ESNAF VALİLİĞE YÜRÜDÜ
Daha sonra toplanan esnaf, Valiliğe doğru yürüyüşe geçti. Belediye binasının önünde polis tarafından önü kesilen esnaf kısa süreliğine oturma eylemi gerçekleştirdi. Polisin uyarıları üzerine esnaf daha sonra dağıldı. Olay yerine geri dönen esnafın tepki olarak kepenk açmadığı görüldü.
HÜDA PAR POLİSİN SERT TAVRINA TEPKİ GÖSTERDİ
Gerginliğin duyulması üzerine olay yerine gelen HÜDA PAR İl Başkanı Davut Şahin, polisin sert tavrına tepki gösterdi. Konuylailgili yetkililerle görüşeceklerini, olayın takipçisi olacaklarını belirten Şahin, esnafı sükûnete davet etti.
Olay yerindeyaptığı açıklamada Şahin, 'Batman Emniyet Müdürlüğü polis ekiplerinin bu pasajları basması sonucunda, esnaf ve polis arasında bir gerginlik yaşanmış. Duyduğumuz kadarı ile polis esnafın dükkanlarına girip, ürünlerine el koymaya çalışmış. Esnaf da buna tepki göstererek ürünlerini vermemeye çalışmışlar. Bunun üzerine bir gerginlik yaşanmış. Havaya silah sıkılmış. Halkımızın, esnafımızın söylediği; iş yoksa güç yoksa bir şekilde çocuklarımızın rızkını temin etmek için ekmeğimizin peşinde koşacağız. Eğer devlet bunun önüne geçmek istiyorsa, bize iş alanları, istihdam alanları oluştursun. Yoksa çocuklarımızı nasıl geçindireceğiz. Elbette bir şeyler alıp satacağız, ekmeğimizi kazanmaya çalışacağız.' diye konuştu.
POLİS ÖNCE UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE ETSİN
Polisin müdahalesinin sert olduğunu vurgulayan Şahin,'Biz kesinlikle buna karşıyız.Emniyet Müdürlüğüne de gideceğiz. Bu konuda polisin halkımıza karşı şiddet kullanmasına karşıyız. Bunu özellikle de orada dile getireceğiz. Bunun üzerinde sıkı ve ciddi bir şekilde duracağız. Sokakta bir sürü işsiz, güçsüz gencimiz var. Esrara, maddeye bulaşıyor, kötü yola düşüyor. Polis bunun önlemini almaya çalışsın öncelikle. Esnafımız bir şekilde rızkını temin etmek için, çocuklarını geçindirmek için elbette bir şeyler yapacak. Bir uğraş içerisinde olacak. Polisin müdahalesi bu şekilde olmamalı. Gözaltına alınan birkaç esnafımız var. Onların gözaltından çıkarılması için gereken girişimlerde bulunacağız. Polisin bu sert tavrından vazgeçmesinişiddetle vurgulayacağız...' ifadelerini kullandı. Haber Merkezi




