9 İhvan-ı Müslimin mensubu gencin zalim Sisi yönetimi tarafından idam edilerek şehit edilmesi Batman’da telin edildi. Dün saat 14.00 civarında Batman Düşünce Ve İnanç Özgürlüğü Platformu öncülüğünde Gülistan Caddesinde toplanan vatandaşlar Sisi ve Mısır rejimini telin etti. Sık sık tekbir ve sloganların atıldığı etkinlikte basın açıklamasını Batman Düşünce Ve İnanç Özgürlüğü Platformu Dönem sözcüsü Latif Kaya okudu.

Kaya yaptığı açıklamada, “Mısır'daki halk devriminden sonra Mısır tarihinde ilk defa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapılması kararı alınmış. 30 Haziran 2012'de Muhammed Mursi, seçimle göreve gelen ilk cumhurbaşkanı olmuştu. Ancak, seçilen ilk cumhurbaşkanı olarak ilk yılını henüz dolduran Mursi, ABD, İsrail, Suudi Arabistan ve BAE'nin desteklediği Sisi'nin komutasındaki Mısır ordusu tarafından, yapılan bir darbeyle iktidardan düşürülmüştü. Böylece Mısır halkı, kendini yeniden bir cunta rejiminin baskıcı ve insafsız yönetimi altında bulmuştur.” Dedi.

Darbe sürecinde binlerce masum insanın katledildiğini belirten Kaya, “Darbe süreci oldukça kanlı geçmiş, darbe karşıtı sivil gruplara yönelik katliamlar, yargısız infazlar durmadan devam etmiştir. “Bu katliamlarda sayısı henüz tam tespit edilememiş binlerce masum insan katledilmiştir. Yoğun gözaltılar, gözaltında ve cezaevlerinde işkence, işkence ile alınan ifadelerle Sisi rejiminin askerlerinin ve silahlı çetelerin suçları, şiddet karşıtı sivillere yüklenmiştir. Çoğunlukla avukat yardımı dahi alamayan siyasi mahpuslar askeri ve sivil Mahkemelerde yargılanmaktadır. Siyasiler, alimler, aydınlar, hukukçular, sivil toplum yöneticileri, akademisyenler, gençler, gazeteciler ve aktivistler adil yargılanma imkanı sağlanmadan çok ağır suçlarla yargılanmışlardır. Bu yargılamalarda yüzlerce kişiye idam cezaları verilmiştir.” İfadelerini kullandı.

İdam edilerek şehit edilen 9 gencin işkenceler altında uydurulmuş suçları kabule zorlandıklarını söyleyen Kaya, “Mısır’da 2015 yılında bomba yüklü araçla düzenlenen bir saldırıda hayatını kaybeden Başsavcı Hişam Bereket olayı ile ilgili 9 İhvan ı Müslim in mensubuna verilen idam cezaları 20 Şubat ta infaz edildi. Suikast davasından yargılanan Müslüman Kardeşler teşkilatı üyesi kardeşlerimiz, Kahire'deki İstinaf Cezaevi'nde idam edilerek şehit oldular. Ancak başsavcıyı öldürmekle suçlanan kişiler, daha önce yaptıkları açıklamalarda söz konusu itirafları işkence altında kabul etmeye zorlandıklarını söylemişlerdi. Başsavcının kızı Merve Bereket de hüküm giyen kişilerin babasının öldürülmesinde rolü olmadığını belirtmiş ve idamların durdurulmasını talep etmişti.” Dedi.

Sisi ve taraftarlarının Firavun’un kaderini paylaşacağını belirten Kaya, “Bizler, inanıyor ve iman ediyoruz ki, zalim sisi ve taraftarlarının iktidarı, firavun ve askerlerinin yok olup gittiği gibi yok olmaya mahkûmdur. Yine adıyla sanıyla var olmaya devam edecek olanlar ise hak yoluna tabii olan Mursi ve arkadaşları olacaktır. Bizler, Mısır'daki insan hakları ihlallerinin ve idamların son bulması adına insani ve İslami hassasiyet taşıyan tüm yapı, kurum ve kuruluşları göreve çağırıyoruz.” Açıklamasında bulundu.

Cinayetlere sessiz kalan Batının da kınandığı açıklamada, “ Kendi ülkelerinde idam hükümleri uygulamayan ve her fırsatta idama karşı olduklarını vurgulayan Avrupa ve sözde gelişmiş ülkeler, islam coğrafyasındaki zulümlere ve idamlara kayıtsız kalarak bu suçlara ortak olmaktadırlar. Özellikle İslam İşbirliği Teşkilatı, Afrika Birliği İnsan Hakları Komitesi, Arap Birliği İnsan Hakları Komitesi, BM İnsan Hakları Komitesi, BM İnsan Hakları Konseyi gibi yapılara idamların normalleşmesini engelleme adına çağrımızı yineliyor. Şehadet ayı olarak ta bilinen Şubat ayında şehit olan kardeşlerimizi rahmetle yad ediyoruz.” Denildi. Ahmet Kölge

Atatürk İlkokulu Öğrencileri Değerlerini Sinemada Öğrendi
Atatürk İlkokulu Öğrencileri Değerlerini Sinemada Öğrendi
İçeriği Görüntüle

Muhabir: Editör