Kâğıtta dışa bağımlılığı yüksek olan Türkiye’de, fiyatlardaki yükselişten dolayı kâğıt sektöründe ayakta durmaya çalışanlar kurdaki hareketlilikten dolayı kâğıda gelen zamların işlerini yarı yarıya düşürdüğünü belirtiyor.

Ardahan – Aras EDAŞ Planlı Elektrik Kesintileri
Ardahan – Aras EDAŞ Planlı Elektrik Kesintileri
İçeriği Görüntüle

Ülkede yeteri kadar kâğıt üretimi olmadığı ve dışa bağımlı olduğumuz için kâğıt grupları sektörleri istenildiği seviyede çalışamadıklarını belirten matbaacı Can Kılıç, kurlardaki yükselişin bütün piyasayı olduğu gibi matbaa sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini söyledi.

Kâğıt gruplarına gelen zamdan sonra piyasadaki son durum hakkında bilgi veren Kılıç, "Şu anda dövizin düşmesi hiçbir şeyi değiştirmiyor. Çünkü ithalatçı firmalar yüksek kurdan aldığı için bütün ürünlere tekrardan birim fiyat olarak artış yapıyor. Piyasada kâğıt bulunmuyor. Bütün hepsi ithal. Yerli üretim hiçbir kağıdımız yok. Bundan dolayı da fiyatlar sürekli artış gösteriyor" dedi.

Kılıç, " Dövizin yükselişi ve düşüşü insanları da stoklu çalışmaktan artık günlük veya haftalık çalışmaya dönüştürüyor. Bizim kullandığımız grubun tamamı ithal hepsi yurtdışından geliyor. Dövize endeksli ithalatçı firmalar, hammaddeyi kur ile getirdikleri için o dönemin kuruyla ürünlerini satıyorlar. Bu defa metrekare birim fiyatına zam yapıyorlar. Bundan dolayı da kâğıt fiyatları da kolay kolay düşmüyor. Sebze meyvenin fiyatı günlük olarak değişebiliyor ama bizim gruptaki ürünler hiçbir şekilde günlük düşmüyor." ifadelerini kullandı.

Türkiye’de üretimin desteklenmesi gerektiğinin altını çizen Kılıç, "Türkiye’de kâğıt üretimiyle alakalı olarak fabrikaların açılıp da dışarıdan ithal ettiğimiz malların önüne bir set konulmalı ki iç piyasa daha çok canlansın, fiyatlar düşsün ve paramız içeride kalsın, başka bir şey istemiyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: HABER MERKEZİ