Gazze’deki Hükümet Bilgilendirme Ofisi, son iki gün içinde Gazze’ye giren insani yardım yüklü tırların sayısının, olması gerekenin sadece yüzde 30’una ulaştığını duyurdu.

El Cezire, Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı üzerinden Gazze’ye yardım taşıyan tırların girişinde büyük bir yavaşlama yaşandığını bildirdi. Bu durum, İşgal rejiminin günde 500 tır girişine izin verilmesini öngören anlaşmayı uygulamada oyalama taktikleri kullandığını gösteriyor.

Gazze’deki hükümetin medya ofisi, siyonist rejimin, gerekli insani yardımların Gazze’ye girişine izin verme yükümlülüğünden kaçındığını ve böylece ateşkes anlaşmasını ihlal ettiğini açıklamıştı.

Öte yandan, Filistin Sağlık Bakanlığı’ndaki bir kaynak, Gazze Şeridi’ndeki hasta ve yaralılardan oluşan 15. grubun Refah Sınır Kapısı’ndan çıkışının, işgal tarafının onay listelerini geç göndermesi nedeniyle ertelendiğini bildirdi.

Ali Hamanei, İslami Cihad heyetiyle görüştü Ali Hamanei, İslami Cihad heyetiyle görüştü

İşgal tarafının hasta ve yaralıların tahliye sürecini engellemek amacıyla onay listelerinin gönderilmesini kasıtlı olarak geciktirdiği belirtildi.

Oksijen Eksikliği

Filistin Sağlık Bakanlığı, Gazze Şeridi’ndeki hastanelerin ciddi oksijen sıkıntısı çektiğini duyurdu. Açıklamada, işgal kuvvetlerinin saldırıları sırasında Gazze’deki merkezi oksijen istasyonlarını yaktığı ve tahrip ettiği vurgulandı. Özellikle Rantisi, Durra ve Endonezya hastaneleri ile Şifa ve Nasır tıp kompleksleri ve Şeyh Rıdvan Kliniği’ndeki oksijen istasyonlarının zarar gördüğü belirtildi.

Bakanlık, yayımladığı bildiride, yıkılan 10 istasyonun ameliyathaneler, yoğun bakım, acil servis ve yenidoğan üniteleri gibi hayati bölümlerin oksijen ihtiyacını karşıladığını ve evde tedavi gören hastalar için de büyük önem taşıdığını kaydetti.

Bakanlık ayrıca, hastalara hizmet veren bazı özel hastanelerin bile oksijen ihtiyacını karşılamakta zorlandığını ifade ederek, işgalin Gazze hastanelerine oksijen istasyonu girişini engellemesinin krizi daha da derinleştireceğini ve hasta hayatlarını tehdit edeceğini vurguladı. Uluslararası kuruluşlara ve ilgili yetkililere, Gazze’ye acilen oksijen istasyonları sağlanması ve girişinin sağlanması çağrısında bulundu.

7 Ekim 2023’ten bu yana siyonist rejim, Gazze’deki 38 hastaneden 34’ünü yok etti. Bunların arasında devlet ve özel hastaneler de bulunuyordu. Geriye yalnızca 4 hastane kaldı ve bunlar da zarar görmelerine rağmen sınırlı kapasiteyle hizmet vermeye çalışıyor. Aynı zamanda, ilaç ve tıbbi malzeme sıkıntısı da ciddi boyutlara ulaşmış durumda.

Siyonist hava saldırıları ayrıca 80 sağlık merkezini tamamen hizmet dışı bıraktı ve 162 farklı tıbbi kurumu da yok etti. (İLKHA)

Kaynak: ilkha