image

2'nci Kürdistan Âlimleri Buluşmasına konuşmacı olarak katılan İttihad'ul Ulema Genel Başkan Yardımcısı ve Batmanlı kanaat önderi Mola Beşir Şimşek, “Kürtlerin İslami ve insani hakları” başlıklı bir sunum yaptı. Kur’an’a göre bütün kavimlerin eşit olduğuna vurgu yapan Şimşek, üstünlüğün ancak takva ile olacağını söyledi.

HEPİMİZ EŞİTİZ

Kimsenin Kürt olduğundan dolayı ayıplanmaması gerektiğinin altını çizen Şimşek, “Kur'an'a göre Acem ve Arapların hakkı neyse Kürtlerin de hakkı odur. Eğer hepimiz Adem ve Havva'dan isek o zaman hepimizin hakkı eşittir. Bir Kürt, Kürt olarak yaratıldığı için utanmamalı ve de başka ırktan biri bir Kürdü,  Kürt olduğundan dolayı ayıplamamalı ve küçük görmemeli. Bizim inancımıza göre kimse kimseden üstün değildir. Allaha göre üstünlük takva iledir.” dedi.

TIRNAK OLMAYI KABUL ETMİYORUZ

Kürtlerin tarihte İslam'a en çok hizmet edenlerden olduğunu hatırlatan Şimşek, sözlerine şöyle devam etti:“Kürtler eskiden beri buralardadırlar. Bugün şunu söylemek istiyoruz; iki Kürt birbirini gördüğü zaman Kürtçe konuşsunlar ve birbirlerini anlasınlar. Bizler iki gündür buradayız ve hepimiz Kürtçe konuşma yapıyoruz. Fakat birbirimizden de pek bir şey anlamıyoruz. Bu yaşanılan zulümlerin göstergesidir. Buna son verilmesi lazımdır. Artık Kürtlere hakları tanınmalı ve kimlikleri verilmelidir. Kürdistan'ın dört parçasında Kürtçe ikinci resmi dil ve eğitim dili olmalı. Biz Kürtler ve Türkler eğer biz birbirimizin kardeşiysek tırnak olmayı kabul etmiyoruz. Çünkü uzayan tırnak kesilir. Biz eğer kardeşsek bir vücudun azası olmamız lazım. Kürtlerin dört parçaya ayrılmasını kabul etmiyoruz, Kürtlerin arasına konulan bu sınırların kaldırılmasını istiyoruz. Çünkü Kürtler birbirlerinin yanına rahatlıkla gidip gelebilmeliler. Resulullah Suheybi Rumi‘yi nasıl ki Rumi olarak kabul ettiyse, Kürtlerde bütün özellikleriyle kabul edilmeliler. Yani oldukları gibi kabul edilmelidirler. Bahsettiğimiz sorunların reçetesi Resullah'ın dediği gibi Kur'an ve Sünnettir. Eğer bizler bunlara sarılırsak sorunu çözeriz.”

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *