image

 

“Vatandaşlarımızın günlük hayatta kullanmış olduğu asansörlerden elektrikli ev aletlerine, gaz yakan cihazlardan otomotiv aksam ve parçalarına kadar ürünler ile profesyonel maksatla sanayi üretiminde kullanılan makine, sınai gaz tüpleri gibi birçok ürünün piyasadaki denetimleri Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilmektedir.” Açıklamasında bulunan Gül, “Piyasa Gözetimi ve Denetimi (PGD) olarak adlandırılan denetim faaliyetleri ile piyasaya arz edilen ürünlerin güvenli olması amaçlanmaktadır. PGD faaliyetleri kısaca piyasaya arz edilen bir ürünün gerekli güvenlik kriterlerine ve teknik düzenlemelere uygun olarak üretilip üretilmediğinin denetlenmesi anlamına gelmektedir. Bakanlığımız bu denetimleri temel olarak bilimsel kriterlere dayanan bir risk analizi sonrasında tespit edilen yüksek riskli ürünler üzerinde gerçekleştirmektedir. Ancak bununla birlikte vatandaşlarımızdan gelen ihbar ve şikâyetler ile basına yansıyan kaza ve yaralanma haberleri de denetimin başlatılması için kullanılmaktadır. Denetimlerde öncelikle ürünlerin sahip olması gereken ve ürünün güvenli bir şekilde üretildiğini gösteren belgeler incelenmekte; denetçilerimiz tarafından gerek görülmesi durumunda ürün test ve muayeneye gönderilmekte ve bu işlemler sonucunda uygunsuz olduğu tespit edilen ürünler için piyasadan toplatmaya varan önlemler alınabilmektedir.” İfadelerini kullandı.

 MERDİVEN ALTI ÜRETİME İZİN VERMİYORUZ

 Merdiven altı üretime izin vermediklerini belirten Gül, “Bakanlığımız denetimlerinde; güvenlik kriterlerini dikkate almadan merdiven altı olarak tabir edilen şekilde üretim yaparak, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini tehdit eden ve ayrıca haksız rekabet ortamı oluşturan firmalarla mücadele amacını taşımaktadır. Bu mücadele bir yandan vatandaşlarımızın sağlığını, can ve mal güvenliğini korumak, bir yandan adil bir piyasa ortamı yaratmak bir yandan da Türk Malı imajını korumak amacını gütmektedir. Bu nedenle ürün güvenliği ve PGD faaliyetleri doğrudan cezalandırmayı hedef almak yerine üreticilerimizi bilinçlendirerek güvenli bir piyasa oluşturmayı ve güvenli bir piyasa ortamında vatandaşlarımızı yüksek standartlı ürünlerle buluşturmayı hedeflemektedir. Yine de Bakanlığımızın yapıcı yaklaşımına rağmen piyasaya teknik düzenlemesine uygun olmayan ve/veya güvensiz ürün arz edenler hakkında gerekli idari yaptırımlar uygulanmakta ve Bakanlığımız ile işbirliği içerisine olmayarak insan sağlığı can ve mal güvenliği için tehdit oluşturan üreticiler açısından caydırıcı olmaya çalışılmaktadır.” Dedi.

YAPILAN DENETİMLER

Batman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Hasan GÜL 2016 yılında Batman genelinde yapılan denetimleri ise şöyle sıraladı:

“İl Müdürlüğümüzde PGD Denetçi Kimlik Kartına sahip personeller tarafından Denetim görevi yapılmaktadır.2016 yılı ilk 9 ayında İl Müdürlüğümüz Piyasa Gözetim ve Denetim elemanları tarafından 4703 ve 4077 Sayılı Kanun kapsamında;100 ürün ve Hizmet Yeri denetlenmiş ve denetim sonuçları veri tabanına işlenmiştir. 100 denetimin 86 tanesi ürün denetimi olup, 14 tanesi Hizmet yeri denetimidir.Ürün Güvenliği Denetimleri kapsamında 91 ürün ve Hizmet Yeri uygun bulunmuş, 5 tanesinde uygunsuzluk tespit edilmiş olup,2 tanesine düzeltme süresi verilmiştir.

2 üründe uygunsuzluk tespit edilmiş olup, tespit edilen uygunsuzlukla ilgili firmalara Kanun kapsamında 10000 TL İdari Para Cezası uygulanmıştır.

23.06.2016 tarihinde İlimizde faaliyet gösteren bir LPG dolum tesisinde aykırılık tespit edilmiş olup, Aykırılık sebebiyle İdari Para Cezası uygulanmak üzere tutan tutulmuş ve Bakanlığımıza bildirilmiştir. Tüp Dolum tesisinde bulunan 3430 adet tüp denetlenmiş olup, denetim sonucu uygun görülmeyen 2728 adet tüp hurdaya ayrılarak kullanılamayacak hale getirilmesi sağlanmıştır.

İlimizde faaliyet gösteren 27 adet LPG tüp bayisinde denetimler gerçekleştirilmiş, gerekli belge ve fiziki şartları sağlamayan işyerleri Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’na (EPDK) bildirilmiştir. Yapılan denetimler sonucunda 24 adet tüp bayisinde gerekli belgelerin olmadığı ve 25 adet tüp bayisinin ise gerekli fiziki şartları sağlamadığı tespit edilmiştir.” 

HER TÜRLÜ İHBARI DEĞERLENDİRİYORUZ

 Vatandaşlardan gelen her türlü şikâyeti değerlendirdiklerini söyleyen Gül, “ Ürün güvenliği konusunda halkımızda farkındalık ve bilinç oluşturulması oldukça önemli bir husustur. Batman Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü olarak vatandaşlarımızdan bize gelen her türlü ihbar ve şikâyeti mutlak suretle soruşturuyoruz ve şikâyet sahibine yapılan işlemler hakkında mevzuatın belirlediği süreler içerisinde bilgi veriyoruz. Denetim sürecinde şikâyet sahibinin bilgilerini de gizli bir şekilde muhafaza ediyoruz. Bu çerçevede, vatandaşlarımız günlük hayatta karşılarına çıkan ürün güvenliğine ilişkin herhangi bir hususta Bakanlığımız internet sayfasında yer alan ihbar/şikâyet formunu veya Alo 130 Şikâyet Hattını kullanarak ya da doğrudan İl Müdürlüğümüze yazacakları bir dilekçe ile bizlere ulaşabilirler.” Açıklamasında bulundu. Şevki Aslan

 

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *