image

Yılbaşı ve Noel kutlamaları yaklaşırken âlimler halkı uyaran açıklamalarda bulundular. Milli Piyango konusunda da uyarılarda bulunan âlimler, bunun kumar olduğunu belirttiler.

 Gazetemize açıklamalarda bulunan Molla Beşir Şimşek, kültürümüzde Noel ve yılbaşı kutlamanın yerinin olmadığını vurguladı. Şimşek, şans oyunlar ve Milli piyangonun da büyük günahlardan olduğunu söyleyerek vatandaşlardan bu tür şeylerden uzak durmalarını istedi.

Kur'an-ı Kerim'den de örnekler veren Şimşek, İslam dininin hiçbir bölümünde Noel ve yılbaşını kutlama gibi bir görüşün olduğunu söylemenin mümkün olmadığını belirterek, ''Ayrıca toplum olarak ta örf ve adetlerimizde, gelenek ve göreneklerimizde, kültürümüzde de Noel ve yılbaşı kutlamanın yeri olmadığını hepimiz çok iyi biliyoruz. Bundan dolayıdır ki başka dinlere ve milletlere ait olan Noel ve yılbaşını kutlamak kesinlikle doğru bir davranış değildir. Doğru olmadığı gibi bu kutlamayı yaparken de Allah'a isyan olan, İslam'ın emirlerine ters düşen, haram kılınan davranışlarda bulunmakta Müslüman'a yakışan bir davranış olamaz.'' diye belirtti.

DİNİMİZE DÜŞMAN OLANLARIN BAYRAMINI KUTLUYORUZ

Hiç bir zaman Müslümanlığın örneği ve rehberi Hıristiyan toplumu olmaması gerektiği uyarısında bulunan Şimşek, ''Şunu da kesinlikle bilmeliyiz ki Müslüman, ilmiyle, irfanıyla, yüksek ahlakıyla, edep ve hayâsıyla, dindarlığıyla herkese iyi örnek olan kişi olmalıdır. Herkes ona uymaya özenmelidir. O ise Allah'a isyan edenlere, Hazreti Peygambere hakaret edenlere ve Müslümanlara kin besleyenlere asla özenmemelidir. Müslüman hazreti İsa'nın doğum günü kabul edilen Noel'de Allah'a isyan olan içki içmek, kumar oynamak, tombala çekmek, erkek kadın nikâhlı nikâhsız demeden dans etmek, zina yapmak gibi Allah'ın haram kıldığı davranışları yapmak kesinlikle gerçek mümine yakışmaz. Böyle büyük bir peygamberin doğum gününde Allah'tan o peygamberin hatırına hürmetine af talep edilir. Şefaatine nail olma arzu edilir. Hazreti İsa (as)'ın Allah'a olan sevgisini, yaptığı ibadetleri ve ahlakını örnek almalıdır.'' diye vurguda bulundu.

''ŞANS OYUNLARI DA ''MİLLİ'' PİYANGO DA KUMARDIR''
Şans oyunlarından biri olan piyangonun da bir kumar olduğunun altını çizen Şimşek, ''Kumar toplumda hoş görülmeyen, kötü bir eylem olarak algılanırken ne yazık ki piyango için toplumda yersiz ve zararlı bir hoşgörü geliştirilmiştir. Zira devlet tarafından piyangolar tertip edilmesi ve piyango kelimesinin önüne ''milli'' gibi toplum için önemli kavramlardan birinin eklenmesi, piyangonun hak etmediği bir hoşgörü kazanmasına ve bu da toplum içinde kumarın yaygınlaşmasına yol açmaktadır. öyleki normal şartlarda kumardan nefret eden nice Müslümanlar yılbaşında piyango bileti almakta hiçbir sakınca görmemektedir. Çünkü devlet eliyle yapılıyor dolayısıyla haram değildir düşüncesine kapılır. Oysa helal ve haramı devlet değil Allah belirler.'' dedi.
Vedat Aydın

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *