image

 

 

Adana F Tipi Kapalı Cezaevi’nde hükümlü bulunan oğlu Veysi Ülsen'i ziyarete giden kalp hastası anne Sultan Ülsen, kalbinde bulunan pilin x-ray cihazında uyarı vermesi gerekçe gösterilerek görevliler tarafından görüşe alınmamıştı. Duruma tepki gösteren İnsan Hakları Cemiyet Genel Başkanı Avukat Mustafa Karadağ, yaşanan durumun insan onuruyla bağdaşmadığına dikkat çekti.

Anne Sultan Ülsen’in daha önceleri oğlu Veysi Ülsen’i defalarca ziyaret ettiğini ancak kalp pili takıldıktan sonra görüşe alınmamasına bir anlam veremediklerini söyleyen Karadağ,  “İşin hukuksal boyutu bir tarafa her şeyden önce bu insani olarak değerlendirildiği zaman insan onuru ve hassasiyetiyle bağdaşır bir durum değildir. Yüzlerce kilometre uzaktan çocuğunu görmek için gitmiş bir anne basit gerekçelerle geri gönderiliyor. Bu insanî olarak kabul edilebilir bir durum değildir. Vicdanları sızlatan bir durumdur. Kamuoyunda tepkiyle karşılanmıştır. Kaldı ki bu durum mevcut yasal çerçevede tolere edilebilecek bir durum değildir.  Her ne kadar x-ray cihazından geçemediyse de oradaki bayan infaz koruma memurları tarafından üst araması detaylı bir şekilde yapıldıktan sonra cezaevine alınabilirdi. Buna herhangi bir yasal engel yoktur.” dedi.

“Yasaları, yönetmelikleri, kuralları uygulayan uygulayıcıların,  her şeyden önce bir insan onurunu, hassasiyetini dikkate alan, ön planda tutan bir yaklaşım göstermeleri gerekiyor” diyen Karadağ konuşmasına şöyle devam etti:

“Sağlık sorunu olan bu anne bir daha oğlunu görebilir mi bilinmez. Burada ilgilerin harekete geçmesi gerekir. Kuralların insanî olarak, insanî boyutu dikkate alınarak uygulaması noktasında önlemlerin ve tedbirlerin alınması gerekiyor. Burada gerek ceza infaz koruma memurları, gerekse cezaevi yönetimi gerekirse Adana’daki başsavcılık bu konuda gerekli girişimlerde bulunmalıdır.”

Avukat Karadağ, insanları mağdur edici bu tür uygulamaların düzeltilmesi için yetkililerin harekete geçmesi gerektiğini belirterek, “Tolere edilmeyecek bir şey değildir. Kuralla ve mevzuatlar insanlar içindir. İnsan eksenli düşünülmesi gerekiyor. Uygulayıcıların, bu noktada çok dikkatli davranması gerekiyor.” diye belirtti. İlkha

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *