image

 

PEYGAMBER HİÇ İTİKÂFI TERK ETMEDİ

İtikâf ibadetiyle ilgili değerlendirmelerde bulunan Molla Beşir Şimşek, “Istılahta, bir yerde bekleme, durma ve kendini bir şeye adama, vakfetme manasına gelen itikâf; akıl, bâliğ veya temyiz kudretine sahip bir Müslüman'ın namaz kılınan yahut ibadet yapılan bir mekânda ibadet niyetiyle bir süre bulunması demektir. Hz. Zekeriya ve Hz. Meryem'in anlatıldığı Âl-i İmran Sûresi'nin 35. ve devamındaki âyetlerde itikâfın geçmiş Peygamberler ve ümmetlerde de cari olduğu kaydedilmektedir. Peygamber Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Ramazan'ın son on gününü mescitte itikâfta geçirmiş ve bunu her sene yapmıştır. Mescidin bir köşesini hasır veya örtüyle bölmüş ve burada gecelerini ve gündüzlerini ihyâ etmiştir. Esasen sünnet olan bu itikâfta hem Ramazan'ın son on gününü ve gecesini en güzel kıvamda ihya etmek hem de bu geceler arasında gizlenmiş olan Kadir gecesini idrak etmek vardır. (Buhârî, Leyletu'l-kadr 5; Müslim, İ'tikâf 7)Ramazan ayının son on günündeki sünnet-i kifâye olan bu itikâfı, sahabeden birçok kimsenin yanı sıra Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) hanımları da kendi hânelerinde namazgâh olarak tanzim ettikleri yerlerde gerçekleştirmişlerdir. Hattâ bu sünneti Efendimiz'in (sallallahu aleyhi ve sellem) vefatından sonra da devam ettirmişlerdir. (Müslim, İ'tikâf 5)” ifadelerini kullandı.

İTİKÂFA İHTİYACIMIZ VAR

 Peygamberin ramazanın son on gecesini yoğun bir ibadetle geçirdiğini belirten Şimşek, “Hz. Âişe (r.anhâ) şöyle demiştir: "Rasulullah (sallallahu aleyhi ve sellem) Ramazan ayında, diğer aylardan daha fazla ibadet yapmaya çalışırdı. Ramazan'ın son on gecesini sair gecelere nispetle daha ciddi ihya ederdi. Bu geceleri ihyâ etmeleri için hususiyle aile fertlerini de uyandırırdı. Ciddiyetle ibadete yönelir ve eşleriyle ilişkiyi keserdi. (Buhârî, Leyletu'l-kadr 5; Müslim, İ'tikaf 7)itikâfın hikmeti: dünya hayatının meşgaleti insanı yaratılış gayesinden uzaklaştırır. Dolayısıyla nefis kolay bir şekilde günaha dalar ,rabbini unutur.Allahın nimetlerini görmezden gelir.Şükür vazifesini unutur.İtikafla kişi tamamen elini eteğini dünyadan ve dünyalıklardan çeker.Dolayısıyla kim olduğunu ,nereden geldiğini bu dünyaya neden gönderildiğini vazifeleri nelerdir,ölümden sonra hali ne olacak ölüm sonrası için bir hazırlığı var mı rabbinin rızasını kazanacak bir amel yapmış mı,gibi soruları nefsine sorma fırsatını bulur.Dolayısıyla kâr ve zararını yapma fırsatını bulur.Nefsini belli bir zaman diliminde arzu ve isteklerinden uzak tutarak kontrol altına alma fırsatını bulur.Nefis kötülüklerden uzak kalmayı öğrenir ibadet yapmaya alıştırılır. Günümüz şartlarında tefekkürsüzlükten dolayı kötülüklerin her çeşidine bulaşan bizlerin az da olsa tefekkür etmek için ruhumuzu ve beynimizi dinlendirmek ve hakikatleri görebilmek için her zamankinden daha çok itikâf ibadetine ihtiyacımız vardır.” Açıklamasında bulundu.

 PEYGAMBER SEVDALISI HALKIMIZ İTİKÂFA GİRMELİ

Batmanlıları itikâf ibadetini ihyaya davet eden Şimşek, “Bundan dolayı Peygamber Sevdalıları Platformu olarak tüm peygamber sevdalısı halkımızı peygamberimizin unutulmaya yüz tutmuş bu değerli sünnetini ihya etmeye davet ediyoruz. Erkekler camilerde bacılarımız da evlerinde veya müsait mekânlarda birlikte itikâfa girsinler.” İfadelerini kullandı. Abdullah Eşenbuğa

 

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *