image

Berat Kandili nedeniyle açıklama yapan alimler, Ramazan ayına yaklaşırken işlediğimiz günahlardan temizlenmek ve nefsimizin esaret zincirlerinden kurtulmak için bu gün ve gecelerin fırsat olarak görülmesi tavsiyesinde bulundular.

CUMARTESİ AKŞAMI BERAAT KANDİLİ

Bu cumartesi akşamının Berat Kandili olması nedeniyle Berat Gecesi'nin önemi ve yapılması gerekenleri Batman’ın tanınmış âlimlerinden ve İTTİHAD Üyesi Molla Beşir Şimşek ile konuştuk. Molla Beşir Şimşek, Beraat'ın Arapçada temize çıkmak anlamına geldiğini belirterek, "İçinde birçok feyiz ve bereketi barındırdığına inanıldığı için de 'mübarek gece', bu gecede ki ibadetler sayesinde günahların affına ve kulların temizlenmesine vesile olduğu için de 'Beraat gecesi' denir" dedi.

NEFİS TERBİYSİYLE RAMAZANA HAZIRLANALIM

Allah'ın(c.c.) zamana yemin ederek zamanın önemine vurgu yaptığını dile getiren Şimşek, "Ancak bir kısım dilimleri vardır ki daha değerli ve bereketlidir. Dolayısıyla bu zaman dilimlerinin değerini bilip her zamandan daha çok bu vakitleri ibadetlerle geçirmek gereklidir. İşte bu kıymetli ve bereketli vakitlerden bazılarda 'üç aylar' diye bildiğimiz Receb, Şaban, Ramazan ayları ve onların içindeki mübarek gün ve gecelerdir" şeklinde konuştu.

Receb ve içinde Regaip ve Miraç gibi mübarek geceleri geride bıraktığımızı hatırlatan Şimşek, "İçinde bulunduğumuz Şaban ayının 14. gecesini 15'e bağlayan gece ise Beraat Gecesidir. Yani 21 Mayıs Cumartesi gününü 22 Mayıs Pazar gününe bağlayan gecedir. Mübarek Ramazan ayına yaklaşırken bugüne kadar işlediğimiz günah kirlerinden temizlenmek ve nefsimizin esaret zincirlerinden kurtulmak (Beraat etmek) için, bu mübarek gün ve gecelerin feyiz ve bereketlerinden bolca istifade etmek için, çokça ibadet etmek ve bu fırsatları iyi değerlendirmeliyiz. Yani Ramazanın faziletine kavuşmak için temiz olmalıyız" ifadelerini kullandı.

Ramazan ayının yoğun bir ibadet ayı olduğuna dikkat çeken Şimşek, "Bu ayda oruçla, teravihle Kur'an halkalarıyla zekat ve sadaka ile yoğun ve bir o kadar da nefse ağır gelen bir ibadet ve bolluk ayı olacak. Dolayısıyla Receb, Şaban ve içlerindeki mübarek gün ve gecelerde yapacağımız ibadetlerle nefsimizi manevi kirlerden temizlemeli, nefsin azgın arzu ve isteklerinden nefsimizi kurtarmalı, adeta onu Rabbe kulluğa hazır hale getirmeliyiz" dedi.

Bugünlerde yapacağımız ibadetlerle nefsimizi manevi anlamda güçlendirmemiz gerektiğine işaret eden Şimşek, "Bu gün ve gecelerde bütün organlarımızı bedenimizi ruh ve fikrimizi ibadetlere alıştırmalıyız ki Ramazan ibadeti ona ağır gelmesin. Peygamberimiz (s.a.v) Şaban ayının 15. gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın ve gecenin gündüzünü oruç tutun çünkü o gece güneş batıncaya kadar Allah Teala o gecenin fecrine kadar; 'Yok mu bana istiğfar eden (af isteyen), onu mağfiret (af) edeyim. Yok mu benden rızık isteyen, ona rızık vereyim. Yok mu bir musibete uğrayan (hasta olan), ona âfiyet bahşedeyim. Yok mu şöyle, yok mu böyle!' buyurur" (İbni mace no 1388 )" diye konuştu. 

NELER YAPMALIYIZ

Beraat gecesinde yapılması gerekenlerle ilgili önemli tavsiyelerde bulunan Şimşek şunları söyledi: "Nefis muhasebesi yapılmalı, Kur'an-ı Kerim okunmalı, bolca salavat getirilmeli, 'ben kimim nereden geldim, nereye gidiyorum. Bu dünyada nefsime, Rabbime topluma karşı görevlerim nelerdir?' diye tefekkür etmeli. Çokça tövbe etmeli, her bir ihtiyaç için dua ve niyanda bulunmalı. Kul hakkından kurtulmalı. Ölmüşlerimiz içinde dua etmeli. İslam aleminin içinde bulunduğu bu acı manzaralardan kurtulması için dua etmeli ve geceyi ibadet gündüzü oruçla geçirmeli." İlhan Yıldız

 




0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *