image

 

Almanya Federal Meclisindeki Sol Parti grubu Türkiye Hizbullahı üzerine bir soru önergesi verdi. Verilen ögnergede Türkiye Hizbullahı ile ilgili sorulan sorulara cevaplar verildi.

 

 


 Federal Meclis’teki Sol Parti grubu Türkiye Hizbullahı üzerine bir soru önergesi verdi. Önergede Türkiye’nin Güneydoğu bölgelerinde yeni bir iç savaş tehlikesi var mı, Hizbullah’ın bazı liderleri Almanya’ya iltica edip Alman vatandaşlığı aldı mı? gibi sorular yer aldı. 

Önergeye verilen yanıtta, Hizbullah Cemaati için `Sünni Kürt ağırlıklı İslamcı bir örgüt` denilirken Hizbullah`ın amacının `Türkiye’deki laik sistemi yıkıp yerine şeriata dayalı bir sistem kurmak` olduğu yanıtı verildi. 

Önergede Hizbullah’ın kayıp üst düzey yöneticileriyle ilgili şu sorulara yer verildi:
Hürriyet Gazetesi’nin 2 Ocak 2008 tarihli sayısında yer aldığı gibi şüpheli Hizbullah liderleri Almanya’da mı kalıyor? 

Türkiye’den ne kadar iade talebi geldi?
 

Cevapta, bu kişilerin nerede kaldığı, Türkiye’de aranan kaç Hizbullah üyesinin Almanya’da olduğu ve ne kadar iade talebi bulunduğu konusunda hükümetin elinde bir bilgi olmadığı belirtildi. 

Alman istihbaratının 2013 raporuna göre Almanya’da 350 civarında Hizbullah taraftarı bulunduğu kaydedildi. 

Hizbullah ve PKK Çatışması


Soru önergesinde Hizbullah PKK çatışması da gündeme getirildi. Cevapta, PKK ile Hizbullah arasında eskiden yaşanan çatışmalara dikkat çekildi. Kobani olaylarıyla iki yapı arasında yeniden sert mücadelenin yaşandığı ve gelecekte de bu tür çatışmaların ihtimal dışı olmadığı kaydedildi. 

`HÜDA PAR`ın Almanya İlişkisi Var mı?`
 

Önergede, Hizbullah’ın Ak Parti ile ve Almanya’nın Ankara Büyükelçiliğinin Hür Dava Partisi partisiyle (HÜDA PAR) ilişkileri soruldu. Soruya cevapta Hizbullah’ın Ak Parti ile ilişkileri konusunda bir bilgi olmadığı belirtildi ve Almanya’nın Ankara Büyükelçiliği’nin de HÜDA PAR`la ilişkileri olmadığı vurgulandı. 

Hizbullah’ın Almanya’daki çalışmaları hakkında ise gizlilik nedeniyle açık cevap verilmeyeceği belirtildi. 

`Hizbullah Beykoz`dan Sonra Silah Kullanmadı`


Önergeye verilen cevapta Hizbullah’ın `Türkiye’nin güvenliği açısından şu durumuyla ciddi bir tehdit oluşturmadığı` söylendi. Önergede ki bir başka soruya, Hizbullah`a yönelik Beykoz operasyonundan sonra Hizbullah’ın silah kullanmadığı ve sosyal yardımlaşmaya yöneldiği şeklinde cevap verildi. 

Haber Merkezi

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *