image

PKK’nin çatışmaları kent merkezlerine taşıması, sokakları patlayıcılar döşemesiyle başlayan operasyonlarda, 90’lı yıllarda görmediği büyük bir yıkım yaşayan Şırnak’ın Cizre ilçesi eski günlerine dönmeyi bekliyor.

İslam coğrafyasının müstesna beldelerinden olan Cizre (Cizîra Botan), tarih boyu yetiştirdiği âlimler ve bilim adamlarını insanlığa sundu. Köklü bir medrese geleneğine sahip olan Cizre’de özellikle birçok ulema yetiştiren Kırmızı Merese (Medreseya Sor) öne çıkıyor. Hz Ömer’in hilafeti döneminde İslam coğrafyasına dâhil olan Cizre, tarih boyunca çokça sıkıntılar yaşadı.

İslam âlemine başta İsmail El Cezeri, Ehmedê Xanî, Melayê Cizirî, Şeyh Muhammed Seyda ile son dönemde yetiştirdiği Şeyh Zeki Atak gibi birçok âlim ve toplum önderi sunan ilim havzası Cizre, şimdilerde eski günlerini arıyor.

14 Aralık 2015 tarihinde başlayan sokağa çıkma yasağıyla ilçeyi terk eden halk, 2 Mart 2016’da yasağın kısmi olarak sonlandırılmasından sonra Cizre’ye dönerken, yıkık dökük evleri arasında yaralarını sarmaya çalışıyorlar.

Yasağın kısmi olarak kaldırılmasından sonra ilçeye dönen halkın bir kısmı ne yapacağını bilmez iken bir kısmının da hâlâ ilçeye geri dönmediği biliniyor.  Cizre halkı, yaşadıkları acı ve mağduriyet nedeniyle hem PKK’ye hem de devlete tepki gösteriyor. Halk yaraların bir an önce sarılıp eski günlere dönülmesini bekliyor. İlkha

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *