image

Şehirlerde çatışmaların yaygınlaştırılmasına yönelik çabalara dikkat çeken HÜDA PAR, başta Sur ve Cizre olmak üzere yıkımın yaşandığı yerlerin 'afet bölgesi' kapsamına alınması gerektiğine vurgu yaptı.

 

HÜDA PAR tarafından yayımlanan gündem değerlendirmesinde, şehirlerdeki çatışmaların halkın tüm mağduriyetinin görülmesine rağmen yaygınlaştırılmaya çalışıldığına dikkat çekildi. Öte yandan tahrip olan kentlerin de bir an evvel “afet bölgesi” kapsamına alınarak, halkın gördüğü zararın tanzim edilmesi gerektiğine vurgu yapıldı.

PKK DERS ÇIKARMIYOR

Yaşanan çatışmaların neden olduğu onca yıkımdan PKK'nin gerekli dersleri çıkarmadığının altının çizildiği değerlendirmede, şu ifadelere yer verildi: “PKK'nin çatışmaları şehir merkezlerine taşımasının ardından meydana gelen yıkım ve felaketten ders alınmamış olunacak ki, çatışmalar başka ilçelere de yayılmak istenmektedir. Kürt halkının haklı taleplerini, gençlerini, şehirlerini silahlı örgütlerinin ve marjinal Türk solunun devrim hayallerine ve Kemalist zihniyetin artıklarının iktidar olma hevesine kurban edenler, geçmişte olduğu gibi bugün de Kürt halkına karşı büyük bir ihanet içerisindedirler.”

HAKLAR MEŞRU VASITALARLA İSTENMELİ

Meşru taleplerin gayrimeşru bir zeminde kirletilmesinin kabul edilemez olduğunun vurgulandığı değerlendirmede, “Siyasi, hukuki, ekonomik, tarihi, sosyal pek çok yönü olan asırlık Kürt meselesinin yeniden salt bir şiddet ve ekonomik geri kalmışlık sorunu olarak algılanmasına sebebiyet verilmiştir. Sistemin gasp ettiği hakların meşru ve müspet vasıtaları kullanarak talep edicisi ve takipçisi olmak yerine, hedef gözetmeksizin masum insanları topluca katlederek meşru taleplerin gayrimeşru bir zeminde kirletilmesi kabul edilemez.” denildi.

KÜRT HALKININ HAKLARI DERHAL VERİLMELİ

Hükümetin halkın meşru ve haklı taleplerini karşılamak zorunda olduğunun ifade edildiği değerlendirmede, “Devletin resmi ideoloji uğruna mağdur edip hakkını çiğnediği kesimlerin desteğiyle iktidarı elde eden hükümetin, sistemin mağdurlarından olan Kürtlerin haklarını iade konusunda Kemalist devlet dilini kullanması ve bütün Kürtleri, PKK parantezinde değerlendirmeye devam etmesi ahlaki ve siyasi olarak doğru değildir. Hükümet, vatandaşların meşru ve haklı taleplerini karşılamak zorundadır. Kamu düzeninin bozulması veya çatışmalar bahane edilerek çözüm adına atılması gereken adımların ertelenmesi kabul edilebilir bir yaklaşım değildir.” diye belirtildi.

YIKIMIN YAŞANDIĞI BÖLGELER ‘AFET BÖLGESİ' İLAN EDİLMELİ

Sur ve Cizre ilçeleri başta olmak üzere yıkımın yaşandığı şehirlerin “afet bölgesi” ilan edilmesi gerektiğinin belirtildiği değerlendirmede, şu ifadelere yer verildi: “Diğer yandan devam eden zararları tazmin konusunda daha ciddi adımlar atmalıdır. Sur ve Cizre ilçeleri başta olmak üzere çatışmaların yoğun olarak yaşandığı yerlerde sekiz şiddetindeki bir depremin oluşturacağından daha büyük bir zarar ve yıkım meydana gelmiştir. Ancak hükümet kısmen ekonomik, daha çok siyasi nedenlerle bu yerleri ‘afet bölgesi' ilan etmekten kaçınmaktadır. Hükümeti, yersiz kaygılardan kurtulmaya ve doğal afetlerden daha büyük zarar oluşturan beşer kaynaklı bu afetten etkilenen bölgeleri ‘afet bölgesi' ilan etmeye çağırıyoruz.” Haber Merkezi

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *