image

Adana'da Merkez Seyhan ilçesi Kıyıboyu kurbanlık pazarında, çeşitli illerden gelerek kurban satışı yapan çobanlar, belediyelerin hava parası uygulamasından ve yaşamış oldukları çeşitli problemlerden yakındıklarını belirtti.

Çobanlar, geçen senelere göre daha az satış yaptıklarını ifade ederek halkın maddi gücünün kurbanlık almaya yetmediğine vurgu yaptı.

Kurban alırken dikkat edilmesi gerekenleri söyleyen çobanlar, kurbanın en az bir yılı doldurmuş olması gerektiğini ifade etti.

Yem fiyatlarının ve kurbanlık satış noktalarında belediyelere ödenen kiraların bel büktüğünü söyleyen Çobanlar İLKHA muhabirine konuştu.

"Belediyelerin almış olduğu hava paraları kurban fiyatlarına etki ediyor"

Kırk yedi yıldır çobanlıkla uğraşan ve belediyelerin almış olduğu hava parasının kendilerini zor duruma kattığını belirten Aydın Tekin, "Kırk yedi yıldır çobanlıkla uğraşıyorum. 13 sene Muş'ta çobanlık yaptım. 32 senede Diyarbakır'da yaptım. Geçen senelerde kurban yeri kirası 3 bin 500 TL iken bu sene 21 bin TL alıyorlar. Belediyelerin almış olduğu hava paraları kurban fiyatlarına da ister istemez etki ediyor. Kamyon parası hava parası yem parası derken kurbanlar pahalı oluyor." diye konuştu.

"60-65 kiloluk kurbanlıklar alınabilir"

Kurbanlık seçimine değinen Tekin, "Kurban alırken kurbanın sağlam olmasına dikkat etmeniz lazım yara olmaması bir eksiğinin olmaması lazım. Normal olarak 60-65 kiloluk kurbanlıklar alınabilir. 100 kilo alanlar da var. Keçi koyunda değişen bir şey yok. Bizde ikisi de satılıyor. Damak tadına göre keçi seven keçi, koyun seven koyun alıyor." dedi.  İLKHA


0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *