image

Ramazan ayını her yıl İslam Alemi büyük bir heyecanla beklemektedir. Ramazan ayının en önemli ibadeti oruç tutmaktadır. Bayramla neticeye ulaşan Oruç ibadetinin insanlara birçok faydası vardır…

İki milyara yaklaşan İslam Alemi her yıl Ramazan ayını büyük bir sevinç ve heyecanla karşılamaktadır. Bir ay boyunca oruç ibadetinin yerine getirildiği Ramazan ayı insana kattığı çok önemli değerler vardır.

Sadece Ramazan ayında da değil yılın diğer aylarında da isteyenler tarafından sünnet oruçlar tutuluyor.

Oruç insan sağlığı açısından son derece faydalıdır. Dengesiz beslenme kan şekerinde ani artış ve inişlere neden olmaktadır. Bu da obezite, yağlanma, diyabet ve dolaşım sistemini etkileyen çeşitli hastalıklara neden olmaktadır. Oruç beslenme düzeninde, kişilerin kan şekeri düzeyinde bir dalgalanma olmaz ve kan yağlarında iyileşme ve kilo kaybı görülür.

Ramazan ayında farz ibadet ve diğer aylarda da sünnet ibadet olarak yerine getirdiğimiz orucun maddi ve manevi birçok faydası vardır.


Oruç ile İlgili Bazı Hadisi Şerifler

''Temizlik imanın yarısı, oruç da sabrın yarısıdır.'' (Müslim)

''Bilhassa oruçlu iken çirkin, kötü söz söylemeyin! Birisi size sataşırsa ona ‘Ben oruçluyum.’ deyin!'' (Buhari)

''Özürsüz olarak Ramazan’da bir gün oruç tutmayan, bunun yerine bütün yıl boyu oruç tutsa, Ramazan’daki o bir günlük sevaba kavuşamaz.” (Tirmizi)

“Allah rızası için bir gün oruç tutan kimseyi Allah Teala bu bir günlük oruç sebebiyle cehennem ateşinden yetmiş yıl uzak tutar.” (Buhari, Cihad 36; Müslim, Sıyam 167- 168)

''Ramazan ayı girdiğinde cennet kapıları açılır, cehennem kapıları kapanır ve şeytanlar bağlanır.” (Buhari, Savm 5)

“Kim bir oruçluyu iftar ettirirse oruçlu kadar sevap kazanır. Oruçlunun sevabından da hiçbir şey eksilmez.” (Tirmizi, Savm 82) “Ramazan orucu farz, teravih namazı ise sünnettir. Bu ayda oruç tutup, gecelerini de ibadetle geçirenin günahları affolur.” (Nesai)


Oruç Tutmanın Faydaları

Oruç tutmak, sadece dini bir ibadet olmanın ötesinde, insan sağlığına ve genel zindeliğe birçok faydası olan bir uygulamadır. Bilimsel araştırmalar da orucun insan bedeni üzerinde birçok olumlu etkisini ortaya koymuştur. Oruç tutmanın başlıca faydaları şunlardır:

 

Ruhsal ve Manevi Faydaları:

Sabrı ve iradeyi güçlendirir: Oruç tutmak, sabırlı olmayı ve irademizi kullanmayı öğrenmemize yardımcı olur.

Nefsi terbiye eder: Oruç tutmak, nefsinizi kontrol etmeyi ve arzularımızı yenmeyi öğrenmemize yardımcı olur.

Empati ve şefkati artırır: Oruç tutmak, açlık çekenlerin halini anlamanıza ve onlara karşı şefkat duymamıza yardımcı olur.

Maneviyatı artırır: Oruç tutmak, Allah'a olan inancımızı ve bağlılığımızı güçlendirir.

Toplumsal manevi bağları güçlendirir: Toplumlarda yardımlaşma ve dayanışmayı artırır.

Şükrü öğretir: Açgözlü bir birey ve toplum oluşmasına engel olmaya yardımcı olur.

Kötülükten muhafaza eder: Hem kişisel hem de toplumsal zararlar verebilecek davranışlardan kaçınmaya yardımcı olur.

Manevi haz verir: Oruç tutan kişinin sırf ihlasla Allah rızası için oruç tuttuğunu ve hem iftar sevincine kavuştuğu hem de ahiret sevabını umduğu için hayatından lezzet alır.


Sağlık ve Fiziksel Faydaları:

Metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeye yardımcı olur: Oruç tutmak, insülin direncini düşürerek ve yağ yakımını artırarak kilo vermeye yardımcı olabilir.

Kan şekerini dengeler: Oruç tutmak, diyabet hastalarında kan şekeri kontrolünü sağlayabilir ve diyabet riskini azaltabilir.

Kolesterolü düşürür: Oruç tutmak, "kötü" kolesterol (LDL) seviyesini düşürmeye ve "iyi" kolesterol (HDL) seviyesini yükseltmeye yardımcı olabilir.

Tansiyonu düşürür: Oruç tutmak, yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur.

Kalp sağlığını korur: Oruç tutmak, kalp hastalığı riskini azaltabilir ve kalp fonksiyonlarını iyileştirebilir.

Bağışıklık sistemini güçlendirir: Oruç tutmak, bağışıklık sistemini güçlendirmeye ve enfeksiyonlara karşı direnci artırmaya yardımcı olur.

Beyin fonksiyonlarını geliştirir: Oruç tutmak, hafıza, konsantrasyon ve öğrenme yeteneğini geliştirmeye yardımcı olur.

Hücre yenilenmesini teşvik eder: Oruç tutmak, hücrelerin yenilenmesini ve onarımını teşvik ederek yaşlanmayı geciktirebilir.

Kanser riskini azaltabilir: Bazı araştırmalar, orucun bazı kanser türlerinin riskini azaltabileceğini göstermektedir.

Oruç tutmanın birçok faydası vardır. Oruç tutmak hem bedenimizin hem de ruhumuzun sağlığına katkıda bulunur.

Oruç tutmanın bazı yan etkileri de olabilmektedir. Bu nedenle sağlık problemleri olan biri, oruç tutmaya başlamadan önce doktora danışması önemlidir. Özellikle diyabet, kalp hastalığı, böbrek hastalığı veya diğer kronik sağlık sorunları olan kişilerin oruç tutmadan önce doktorlarına danışmaları gerekmektedir.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *