image

Batmanlı kapıcılar dertli. Çoğu sigortasız olan kapıcılar, mesai saatlerinin belirsizliğinden ve verilen az ücretin geçimlerini sağlayamadığından şikâyetçi.

Kapıcılar hallerinden memnun değil. Zor şatlarda çalışan kapıcılarda doğalgazın yaygınlaşmasıyla işsiz kalma korkusu da hâkim…

Kültür Mahallesinde kapıcılık yapan Çetin Kılıç, kapıcılar olarak sıkıntılarının bitmediğini söyledi. Kılıç, “Sabah karanlıkla beraber iş yerine geliyoruz. Benim evim başka mahallede. Kazanı yakıp çalışır hale getirmek çok zor bir iş. Kazanı yakma esnasında çoğu sefer zehirlenme tehlikesi geçiriyoruz. O yüzden sürekli süt içmek zorundayız. Zehirlenmemek için. Süt alımı da ayrı bir masraf. Maalesef çoğu yerde bina sahipleri süt almıyorlar.” Dedi.

MAAŞ YETERSİZ

SİGORTAMIZ YOK

Maaşlarının asgari ücretin altında olduğunu, sigortasız çalıştırıldıklarını belirten Kılıç, “ Sabah erkenden gelip akşam beşe, altıya, bazen de yediye kadar çalışıyoruz. Kapıcılar sahipsiz. Kapıcıların haklarını savunacak hiçbir kurum, kuruluş yok. Eskiden bir tane vardı, o da kapandı. Kısacası sorunlarımızla, derlerimizle ilgilenecek hiçbir merci yok. Çoluk çocuk sahibiyiz, evliyiz, çalışmak zorundayız. İş ağır, ücreti az ama ne yapalım? Batman’da iş yok. Sadece kapıcılar değil, Batman’da çalışan çoğu kesim sahipsiz. “ ifadelerini kullandı.

DOĞALGAZLA BERABER KAPICILARDA İŞSİZLİK KORKUSU BAŞGÖSTERDİ

Diğer bir kapıcı Belde Mahallesinde bir apartmanda çalışan Hüseyin Tekin… Tekin, mahallelerine doğalgazın gelmesiyle biraz rahatladıklarını ama bu sefer de maaşlarının çok düştüğünü ve işsizlik korkusu yaşadıklarını söyledi. Tekin, “ Doğalgazla beraber maaşlarımız çok düştü. Ben şu an 500 lira alıyorum. Altı nüfuslu ailemi 500 lirayla geçindirmeye çalışıyorum. Üstüne üstlük işsizlik korkusu da yaşıyoruz. Ne yapacağımı bilemiyoruz? Kapıcıların çoğu işsiz kaldılar. Çalışan bizim gibiler de işsizlik korkusu yaşıyor. Geçimimizi sağlamamasına rağmen çıkmıyoruz. İş Yok. Çıkarsak işsiz kalırız.” Dedi.

BİNA SAHİPLERİ MİNNET EDİYOR

 Mikrofonumuzu başka kapıcılara da uzattık. Ama konuşmaya çekindiler. İsmini vermeyi uygun görmediğimiz bir kapıcı apartman sahiplerinin minnet etmeye başladığını belirterek onları insaflı olmaya çağırdı. Kapıcı, “ Biz de aile sahibiyiz, çoluk çocuğumuz var. Bari sigortalarımızı yatırın. Yaşlanınca ortada kalmayalım. Hayat şartları zor… Bizim de sağlık sorunlarımız var. Okula giden çocuklarımızın masraflarını karşılayamıyoruz.” Diye konuştu. Vedat Aydın

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *