image

Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, ilimizde bu yıl mısır ekiminde görülen düşüşle ilgili gazetemize yaptığı açıklamada, “Mısır bitkisi biliyorsunuz bölgemizde çok yaygın olan bir üründür. Özellikle pamuktaki maliyetlerin artmasından sonra bölgedeki çiftçi yönünü mısıra dönmüştü. Son zamanlarda bölgemizde ortalama 60 bin dönüme yakın mısır alanı mevcuttu. Özellikle geçen sene mısır fiyatının artışında %5 seviyesinde bir artış yaşanması, Mısır üreticisini ciddi anlamda hayal kırıklığına uğrar uğratmıştır. Bu sene 15-20 dönüm civarında bir azalma söz konusu ama şu anda fiyat halen mısır fiyatı belli değil. Eğer yeni fiyat düşük bir seviyede gerçekleşirse, mısır üretimi maliyeti çok yüksek olan bir ürün olduğu için ciddi bir gerileme yaşanacaktır. dedi.
Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan

Doğan açıklamasının devamında, “Biliyorsunuz geçen sene girdiğim adetleri çok ciddi anlamda artmıştı maliyetler ve arazi kiraları fiyatları aldı başını gitti dolayısıyla fiyatında düşük olması sebebiyle piyasada Mısır pazarlama sorununun ortaya çıkması, Mısır'daki ekim alanını daralttı. Eğer fiyat bu sene de böyle devam ederse önümüzdeki sene mısır ekim alanı en az %50 oranında düşecektir.” ifadelerini kullandı.

Batman toprağının muhafıza edilmesi anlamında mısır tarımından vazgeçilmesinin önemli olduğunu vurgulayan Doğan, “Ama çiftçinin elinde başka çare olmaması açısından da olumsuzdur. Çünkü çiftçilik sektörü karlılık anlamında kâr marjı en düşük olan sektördür. En zahmetli, en meşakkatli sektör olmasına rağmen çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor maalesef. Eğer bu tür sebeplerle ekim alanında kısıtlamaya gidilecekse bu, mısırın fiyatını düşürerek yapılmamalı. Çiftçiye alternatif yollar gösterildikten sonra bu yola gidilmesini istiyoruz. Çiftçinin kâr marjı, yaşam kalitesi düşürülmeden yapılması gerekir. Çiftçilere bu anlamda kâr marjı iyi olan, verimi ve getirisi iyi olan alternatifler gösterdikten sonra bu tür tedbirler alınmasını istiyoruz. Çiftçiyi bıktırmak yerine alternatif yollar sunarak bunun yapılması gerekiyor.” dedi.

Alternatif ürün olarak ay çiçeğinin iyi olacağını vurgulayan Doğan, “Biliyorsunuz ayçiçeği ile ilgili bir gelişme yaşanıyor ama bu daha bölgemizde oturmamıştır. Bir de bu tür ürün çeşitliliğinin gerçekleştirilmesinde geç kalınmıştır. Yani çiftçiye bir yol göstereceksen, çiftçi bunu oturttuktan sonra kısıtlama tedbirlerine gideceksin. Bu tür durumlarda çiftçiye kolaylık sağlanması gerekir. Genel anlamda çiftçilik sektöründe birçok sorun vardır ama bunlardan çözülmesi için uzun bir sürece ihtiyacımız vardır.” diye konuştu. MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *