image

Tavuk eti fiyatlarında önlenemeyen yükseliş bakanlığı harekete geçirdi. Tarım ve Orman Bakanlığı tavuk eti ihracatına sınırlama getirdi. Esnaftan bazısı bu sınırlamanın fiyatları olumlu yönde etkileyeceğini düşünürken diğer bazısı da durumdan umutlu değil ve fiyatlara yönelik ciddi bir denetleme mekanizmasının olması gerektiğini söylüyor.

“Uygulama devam ederse fiyatlar düşer”

Konuyla ilgili gazetemize açıklamada bulunan tavukçu esnafı Şafi Kara, “İhracatta sınırlama fiyatlara olumlu etkide bulunacak. Tabi bu uygulamanın uzun bir süre devam etmesi lazım. Uygulama devam ettiği takdirde 2-3 ay içinde fiyatların yarı yarıya düşeceğini tahmin ediyorum. Bu durum hem esnafa hem de vatandaşa olumlu yansır” ifadelerini kullandı.

“Ciddi bir denetim lazım”

Diğer bir tavuk etti satıcısı Ömer Kalkan adlı esnaf ise ciddi bir kontrol olmadığı müddetçe ihracat sınırlamasının fiyatlara olumlu yansıması olamayacağını belirtti.

Kalkan, “İhracat yasağı karşısında fabrikalar küçülmeye gidecek, daha az tavuk kesecek, kuluçkaya daha az yumurta atacak. Fiyatları bilerek yüksek tutan markalar bu sınırlama ile fiyatları düşürmezler. 5 lira gibi göstermelik bir indirim yaparlar, sonra bir bakarsın 20 lira daha yükselmiş. Türkiye'de neyin fiyatı düşmüş ki tavuğun düşsün? Bu sebeple önümüzdeki birkaç ay daha fiyatlar aşağı inmez diye düşünüyorum. Ama ciddi bir denetleme olursa o ayrı” diye konuştu.

“Piknik sezonu tavuğa ilgiyi artıracak”

Piknik sezonunun da geldiğini belirten Kalkan, “Tarım Bakanlığı'nın tavuk ihracatına sınırlama getirmesinin kısa vadede bir şey değiştireceğini zannetmiyorum. Çünkü zaten Batman'da piyasada ciddi bir rekabet var. Tavuk eti Batman'da Türkiye ortalamasının altında bir fiyata satıldığı için kısa vadede bir şey değişeceğini zannetmiyorum. Bir de piknik sezonu geldi, talep daha da artacaktır.” dedi. MUSTAFA KAYNAK

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *