image

31 Mart 2024 Yerel Seçimine artık sayılı saatler kaldı. Geçen yıl Türkiye'de 1.393.636 kişinin oyu geçersiz sayıldı.

Oyların geçersiz sayılmasına yol açan birçok durum mevcut. Gelin bunları beraber inceleyelim ve oyunuzun geçersiz sayılması ihtimalini en aza düşürelim.

 

Pusulaya mühür basılmaması

Eğer size verilen pusulalara mühür basmazsanız oylarınız geçersiz olur. Mührü doğru kullandığınızdan emin olmalısınız. Onun için mührün görülmediğini düşünürseniz bir daha mühür basabilirsiniz. Merak etmeyin aynı adaya 3-4 defa bile mühür vurmuşsanız bile oylarınız geçerli sayılır.

 

Farklı Partilere Birden Fazla Mühür Basılması

Eğer bir pusulada birden fazla parti alanına mühür basılırsa o oy geçersiz olur. Onun için mührünüzü basarken diğer parti alanlarına taşırmamaya dikkat etmelisiniz. Tek partiye birden çok mühür basılması oyu geçersiz saymaz ama farklı partilere basılması oyu geçersiz kılar.

 

Pusula Veya Zarfın Yırtık Olması

Eğer pusula veya zarf bütünlüğü bozulacak şekilde yırtılmışsa oylar geçersiz olur. Ama sandık kurulu oyları açarken yırtarsa o oylar geçerlidir.

 

Oy Pusulasında Yazı veya İşaret Olması

Eğer oy pusulasında kalemle veya herhangi bir araçla çizilen yazı, sembol, işaret varsa o pusuladaki oy geçersiz sayılır. Pusulaya imza atmanız da oyunuzun geçersiz olmasına yol açar.

 

YSK Filigranı ve Mührü Olmayan Pusulalar Geçersizdir

Pusulada Yüksek Seçim Kurulu filigranı ve mührü bulunmalıdır. Mühürsüz, filigransız pusulalar geçersiz olur. Partiler tarafından verilen örnek pusulalar geçersizdir.

 

Pusula Katlanırken Mühür İzi Başka Yere Bulaşsa Oy Geçersiz Olmaz

Birleşik oy pusulasının katlanarak zarfa konulması sebebiyle “TERCİH” veya “EVET” mührü ile oy pusulasının arkasına basılan sandık kurulu mühür izinin oy pusulasının diğer kısımlarına geçmesi oy pusulalarını geçersiz kılmaz, bu oy açıkça mühür basılmış partiye sayılır.

 

Başka Parti Alanına Geçmeyen Oylar Geçerlidir

Eğer bir veya birden çok mühür basmışsanız ama bu mühürler hafif taşmış olsa bile başka parti alanına geçmemişse bu oylar geçerlidir.  MURAT ORHAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *