image

Yarın tüm Türkiye’de 61 milyon 441 bin 882 seçmen oy kullanacak. Batman’da ise 411.003 seçmen oy kullanacak.

Peki nasıl oy kullanılır, nelere dikkat edilmeli?

Seçmen Kağıdı Gelmedi Nerede Oy Kullanacağımı Nasıl Öğreneceğim?

Oy verme günü, seçmen bilgi kağıdının bulunması zorunlu değil. Hangi sandıkta oy kullanacağınızı biliyorsanız kimliğinizle gidip oy kullanabilirsiniz. Eğer oy kullanacağınız yeri bilmiyorsanız e-devlet üzerinden hangi sandıkta oy kullanacağınızı öğrenebilirsiniz. Eğer e-devlet şifrenizi de unuttuysanız yada internet erişiminiz yoksa yan komşunuzun seçmen bilgi kağıdındaki sandık numaranız ya aynıdır yada yan sandıktadır. O sandığa gidip listeden isminizi kontrol ederek oy kullanabilirsiniz.

Bu şekilde yapma imkanınız da yoksa 444 9 975 numaralı YSK Çağrı Merkezi'nden oy kullanacağınız sandığı öğrenebilirsiniz.

Saat Kaçta Oy Kullanabilirim?

Batman’da oy kullanma saatleri 07.00-16.00 arası olarak açıklandı. Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Tunceli, Şanlıurfa, Van, Bayburt, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis’te de oy kullanma saatleri Batman’daki gibi 07.00-16.00 arası olarak açıklandı.

Bu şehirlerin dışında kalan batı illerinde ise oy verme saatleri 08.00-17.00 arası olarak açıklandı.

Batman’da eğer saat 16.00’a kadar sandığınızda hazır bulunursanız oy kullanabilirsiniz ama saat 16.00’dan sonra oy kullanma alanına giderseniz oy kullanmanız mümkün değil.

Eğer saat 16.00’dan önce sandık alanında hazır bulunduysanız ama önünüzde sıra varsa telaş etmenize gerek yok sıranızı bekleyerek rahatça oy kullanabilirsiniz. 16.00’dan önce hazır bulunduğunuz için oy verme saati sona erse bile sıradaki tüm seçmenler oy kullanabilir. Oy verme saati bittikten sonra sandık alanına gelen seçmenler ise oylarını kullanamazlar.

Kimlik Olmadan Oy Kullanabilir Miyim?

Oy kullanmak için geçerli bir kimlik belgesi bulundurmak zorunlu ama bu illaki nüfus kimlik kart olması gerekmiyor. Resmi dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, avukat, noter ve askeri kimlik kartı gibi, "kimliğini tereddütsüz ortaya koyan" resimli belgelerden biriyle de oy kullanabilirsiniz.

 

Tek Oy mu Kullanacağım?

Hayır Batman 2024 seçimleri için belediye başkanlığı, il genel meclisi ve belediye genel meclisi olmak üzere partiler için toplam üç oy pusulasına mühür basılacak muhtarlık için de istenen muhtarın kağıdı zarfın içine konacak yani 3+1 toplamda 4 oy kullanılacak.

Tüm oylar tek zarfa yerleştirilecek. Her dört oyu da kullanmak zorunlu değil. İsteyen tek oy da kullanabilir. Kullanılan oy geçersiz sayılmaz. Köylerde ise il genel meclisi üyeliği ile muhtarlık için oy atılacak.  

Nasıl Oy Kullanacağım?

Sandık alanında oy kullanma bölgesine girerek size verilen pusulalardan istediğiniz partinin altındaki yuvarlak alana “TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanabilirsiniz. Oyunuz istediğiniz partinin seçili alanının dışına taşmadan üstte ortada yada altta olması farketmez oylar geçerli olur ama başka alana taşarsa oy geçersiz sayılır.  Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmez onun için dikkatli olunması gerekir.  MURAT ORHAN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *