image

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun Rûdaw'a verdiği röportajda, Milliyetçiliği “ilkellik”, Kürdistan'ın bağımsızlığını “çağdışı” bulmakla eleştirdiği PKK için,“Bu noktadan bakıldığında PKK'nin çok da milli bir örgüt olduğu kanaatinde değilim. Bu yöndeki eleştiriler öyle yabana atılacak eleştiriler değil” dedi.


HÜDA PAR'ın kurucularının kahir ekseriyetinin Kürt olduğunu dile getiren Yapıcıoğlu, Kürt siyasi partilerinin bazı çalışmalarından haberleri olmadığını, ancak davet edildikleri takdirde katkı sunacaklarını kaydetti.


HENDEKLER KAZILMASAYDI BU KADAR YOĞUN ÇATIŞMA OLMAZDI

Yapıcıoğlu , “Operasyonlar olduğu için mi hendekler kazıldı, yoksa hendekler kazıldığı için mi operasyonlar yapıldı? Halk olanlardan rahatsız. Bunu herkes biliyor. Dolayısıyla herkes“Bunların musebbibi ben değilim, karşı taraf” şeklinde bir algı oluşturmaya çalışıyor.Kanaatimize göre, eğer hendekler kazılmasaydı, eğer hendeklerin kazılmasından sonra o barikatların arkasında flamalarla poz verilip basına da servis edilmeseydi, belki bu kadar yoğun çatışma yaşanmayacaktı. Özellikle de şehir içine taşınmayacaktı.” Dedi.


HUKUK DIŞINA ÇIKAN GÖREVLİLER VAR

PKK çatışmaları şehir içine taşıdı diye, devletin silahlı kuvvetleri her ne yaparsa meşrudur denilemeyeceğini belirten Yapıcıoğlu, “ Hukuk dışına çıkan kamu görevlileri vardır. Bir tek sivilin öldürülmesi söz konusuysa mutlak suretle hesabının sorulması gerekir. PKK’nin bilinçli bir şekilde bu çatışmaları şehir içine taşıdığını ve devleti de şehir içinde çatışmaya zorladığını düşünüyoruz. Daha önce, Sur gibi bazı sokaklara devletin herhangi bir silahlı unsurunun girmediğini çok iyi biliyoruz. 7 Haziran seçiminde de devlet orada yoktu. PKK'nin de silahlı bir şekilde orada olduğunu da çok iyi biliyorduk. Ama buna rağmen girilmiyordu.” İfadelerini kullandı.


HALK DESTEK VERMEDİ

 Halkın PKK çağrılarına destek vermediğini söyleyen Yapıcıoğlu, “Çatışmaların şehir içine taşınması ve hendeklerin açılması halkı ciddi şekilde rahatsız etti. Bir kısım PKK'nin yaptığı propagandalarla devletin, Kürtler'in tamamını hedef tahtasına oturtarak onları imha etmeye çalıştığını düşünüyor. Ama önemli bir kesim bu çatışmaların şehir içine taşınmasının sebebi olarak PKK'yi görüyor.PKK çok daha büyük çaplı bir şey düşünüyordu. Çözüm süreci döneminde de kendine yakın kişilere silah dağıttı. Hatta hükümet 80 bin silahın dağıtıldığını açıkladı. Halkın silahlı mücadeleye girişmesi için davetler yapıldı. Ama halk buna destek vermedi. Çünkü halk şunu gördü: Barışı kurmak daha zordur ama barış daha hayırlıdır.” Dedi.

HÜKÜMET ÇÖZÜM SÜRECİNDE YANLIŞ YAPTI

Devletin çözüm sürecinde bazı yanlışlar yaptığını belirten Yapıcıoğlu, “ Dedik ki hükümet sorunu sadece silah bırakmaya indirgemiş durumda ve bu yanlıştır. İlk başta inkâr ettiler. “Biz Kürt vatandaşlarımızın temel haklarını da onlara iade edeceğiz. Özgürlükleri genişletip talepleri de karşılayacağız” dediler. Eğer bunlarda masadaysa niye sadece PKK'yle görüşüyorsunuz? Kürtler PKK'den ibaret değil! Devlet yetkilileriyle bunu konuştuğumuzda ise “PKK'yle sadece silahların bırakılması için konuşuyoruz” dediler. Yani “ikircikli” bir tavır. Devletin ilk başta ciddi bir projesi yoktu. Bu konuyu nasıl çözeceğine dair bir yol haritası da yoktu. Böyle olunca biz dedik ki bu süreç yürümez, yol tıkanır. Nihayetinde de yürümedi.” Dedi. Haber merkezi


 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *