image

Lancet'te yayınlanan araştırmaya atıfta bulunan DSÖ, Pasifik'te aşırı kilo, obezite ve beslenmeye bağlı bulaşıcı olmayan hastalıkların son yıllarda her yaş grubunda "giderek arttığını" ve "erken ölüm ve sakatlığın önemli bir nedeni haline geldiğini" söyledi

Ajans, dünyada 1 milyardan fazla insanın obeziteyle yaşadığını belirterek, dünya çapında yetişkinler arasındaki obezitenin 1990'dan bu yana iki kattan fazla arttığını, 5 ila 19 yaş arası çocuklar ve ergenler arasında ise dört kat arttığını belirtti.

2022 yılına ait verilere bakıldığında, dünyada 1 milyardan fazla insanın artık obeziteyle yaşadığı ortaya çıktı. Dünya çapında yetişkinler arasındaki obezite 1990'dan bu yana iki kattan fazla arttı, çocuklar ve ergenler (5 ila 19 yaş arası) arasında ise dört kat arttı.

Veriler ayrıca 2022'de yetişkinlerin yüzde 43'ünün aşırı kilolu olduğunu gösteriyor.

Pasifik'te aşırı kilo, obezite ve diyetle ilişkili bulaşıcı olmayan hastalıklar, son yıllarda her yaş grubunda giderek arttı ve erken ölüm ve sakatlığın ana nedeni haline geldi.

DSÖ'ye göre aşırı kilolu veya obez olmak diyabet, yüksek tansiyon ve kalp hastalığı gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara yakalanma riskini artırıyor.

DSÖ, özellikle Pasifik'teki bu duruma ilişkin toplumun tüm kesimlerine ve yetkililerine şu tavsiyelerde bulundu:

"Sağlıksız yiyecek ve içecekleri daha pahalı hale getirin (örneğin, şekerli içeceklere uygulanan vergiler yoluyla) veya bunların ithalatını zorlaştırın.

Sağlıklı yiyecek ve içeceklere erişimin daha kolay ve daha ucuz hale getirin.

Hamilelikte sağlıklı beslenmeyi destekleyin ve bebeklerin ilk altı ay boyunca yalnızca anne sütüyle beslenmesini sağlayın.

Çocuklukta sağlıklı alışkanlıklar edinin ve çocukların boy ve kilosunu düzenli olarak izleyin.

İyi bir yemeğin neye benzeyeceğine ilişkin beklentileri değiştirin ve ailelerimize ve arkadaşlarımıza sağlıklı yiyecek ve içecekler sunarak onları sevdiğimizi gösterin.

Egzersiz yapmak ve bunun ne kadar eğlenceli olabileceğini göstermek için güvenli ve keyifli yerler oluşturun." (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *