image


Her geçen gün hiç 'hile' katılmamış gıda neredeyse kalmadı. Uzmanlar özellikle zeytinyağı, tereyağı, peynir, yoğurt, bal gibi ürünlerdeki katkı maddelerine dikkat çekerken sucuk, kıyma, tavuk ve kırmızı et gibi gıdalara da 'hile' katıldığını söyledi. Yapılan hileli ürünler ise gerçeğinin 3'te 1'i fiyatına satılıyor.
"Piyasada hileli ürünlere ve fırsatçılara bir alan açılıyor"

Enflasyonla beraber fiyatların artmasının bir dezavantajı olduğunu belirten Taner, "İnsanların alım gücü düşük olduğu için uygun ürüne doğru bir kayma var. Bu nedenden dolayı piyasadaki hileli ürünlere ve fırsatçılara bir alan açıyor. Piyasaya bakıldığı zaman sadece kıyma fiyatlarında 250 TL'den 500 TL'ye fiyat farkı görebilirsiniz. Alım gücünün düşük olması, fiyatların da yüksek olması bir sağlık sorununu da beraberinde getiriyor." dedi.

"Yükselen fiyatlar her zaman hileli ürünlerin piyasada yer bulmasına bir alan açıyor"



Birinci sınıf bir dananın 300 TL'den kesildiğini söyleyen Taner, "4-5 doğum yapmış bir sığır 250 TL'den kesiliyor. Sığırların kesilmesi ayrı bir problem düzenlemeye ihtiyaç var. Bir sığır 3-4 doğum yaptığı zaman çok rahat 20-30 tane iğne ve antibiyotik ağrı kesici alıyor. Bu nedenle et kalitesi tamamen düşüyor. Eğer kesilecekse bu sığır bir yıl gebe bırakılmadan dinlendirilmelidir. Çünkü insan sağlığına zarar vermesin. Enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda adam, 'süt para etmiyor ineğimi keseyim eti para ediyor' mantığıyla gidiyor etini kestiriyor. Böylelikle de piyasada bir dengesizlik oluyor. Hiç kimse sığır eti diye satmıyor. Dana kıyma diye satılıyor. Hazır kıyma acayip rağbet görmeye başladı. Denetimde olmadığı için ayrı bir sorun oluyor. Süt peynir ve et ürünlerinde de aynı şekilde. Maalesef yükselen fiyatlar her zaman hileli ürünlerin piyasada yer bulmasına bir alan açıyor." diye belirtti.

"Hileli ürünler her yerde satılıyor"

Piyasadaki hileli et karşısında dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Taner, "Kasaplar olarak işin içinde olduğumuz için olayın detayına vakıfız ama tüketici olayın detaylarına vakıf değildir. Yasal olarak bir boşluk var. Hazır kıyma bir ara komple yasaktı şimdi yine satılıyor. Özellikle işlenmiş ürünlere çok dikkat etmek gerekiyor. Dana sucuğu 300 TL'den satılıyor. Kemikli dana 300 TL'den kesilirken işletme maliyeti ve yüzde 20 firesi varken bu ürünler şüpheli üründür ve uzak durulması gerekir. Hileli ürünler her yerde satılıyor. Güvenilir mahalle kasaplarından alışveriş yapılması bu dönemde çok daha önemlidir." diye konuştu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *