image

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, biri dizi ziyaret ve imcelemelerde bulunmak üzere depremin ağır tahribat oluşturduğu illerden Malatya'ya geldi.

Özhaseki, ilk olarak yapılan ve devam edecek çalışmalar ile ilgili düzenlenen İl Koordinasyon toplantısına katılan daha sonra kalıcı işyerlerinin yapıldığı çarşı projesi inşaat alanında inlemelerde bulunarak, firma yetkililerinden bilgi aldı.
"Malatya'mıza 70 bin civarında konut yapmak durumundayız"
Yapılan incelemenin ardından gazetecilere açıklamada bulunan Bakan Özhaseki, bir an önce yaraların sarılabilmesi için büyük bir mücadele verdiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

 "Gece gündüz demeden çalışıyoruz. Malatya'mızda şu anda AFAD'ın bize bildirdiği 69 bin kadar konut yapılması icap ediyor. Hak sahipliği olarak böyle bir sayı çıktı. Önümüzdeki günlerde belki mahkemelerden gelen veya başka türlü saiklerle gelen hak sahipliği de biraz daha artacağını düşünsek Malatya'mıza gerek merkezde gerekse kırsalımızda 70 bin civarında konut yapmak durumundayız. Bizim başladığımız veya ihale sürecinde olan, devam eden konut sayımız 54 bin kadar oldu. Bunları en geç mayıs ayından başlayarak, her ay birkaç bini teslim etmek üzere bir sene içerisinde de inşallah teslim etmiş olacağız. Geriye 15-16 bin kadar bir eksiğimiz kalıyor. Bunların da 11 bini kırsalda yapacağımız köy evi olarak önümüzde duruyor. Orada da en büyük sıkıntımız bazı köylerin fay hattı üstünde kaldığından dolayı yeni bir yere geçilmesi. O yeni yerin tespitinin haliyle bizim tarafımızdan zemin etütleri yapılarak, sert zeminler olarak belirlemeye çalışmakla birlikte vatandaşın da 'evet biz buraya geçebiliriz' demesiyle ilgili olduğunu bildiğimiz için uzun bir süreç oluyor bazen. İşte onları devam edip bitirdiklerinde de 11 bin köy konutumuzun ihalesini çok kısa süre içerisinde yaparız. Onlara zaten 6-8 ay gibi bir süre veriyoruz. Onlar da bir sene içerisinde bitmiş olur diye düşünüyoruz. Yeşilyurt ve Battalgazi'de de birinde 2 bin 500, diğerinde 3 bin 500 kadar konut eksiğimiz var. Rezerv alanı ilan ettiğimiz yerlerde boşaltabildiğimiz, temizleyebildiğimiz, zemin etüdünü yapabildiğimiz yerlerde o konutlarda önümüzdeki 2-3 ay içerisinde ihalesini yapmış ve başlamış olacağız. Allah izin verirse işlerimiz düşündüğümüz gibi normal gider gelecek senenin başlarında ortasına kadar Malatya'mızdaki bütün hak sahiplerinin evlerini bitirmiş teslim etmiş olacağız. Böylelikle konutlarından mahrum kalan, uzakta kalan vatandaşlarımızın hepsi sağlam, güvenli, inşallah gelmez ama bu depremden daha şiddetli bir deprem gelse bile evlerinde huzurla oturabilecekler. İnşallah hiç kimsenin de burnu kanamayacak."
"İnşallah bir sene içerisinde esnafımız Bismillah diyerek iş başı yaptıklarında çarşının merkezi de ayağa kalkmış olur"
Çarşı merkezinde yapılan çalışmalara da değinen Özhaseki, "Bulunduğumuz yer, valiliğimizin karşısındaki merkez çarşılarımızın olduğu yer. Burada 22 ayrı esnaf grubu iş yapıyor. Belki biraz Bakırcılar Çarşısı öne çıktı ama Şire Pazarı var, Kuyumcular Çarşısı ve diğerleri var. Bütün arkadaşlarımıza burada da iş yerlerini bir an önce teslim edip vermeyi düşündüğümüz için ilk işe başladığımız yerlerden birisi burası. Binlerce fore kazık çakılıyor. Yani zemini sağlam hale getirmeye çalışıyoruz. Yapacağımız yapıları çaktığımız fore kazıkların üzerine bina ediyoruz. Çürük, balçık olarak gördüğümüz zeminleri geçiyoruz. Daha aşağıdaki sağlam zeminlere kazıkları saplıyoruz. Ve üzerinde de binalarımızı inşa etmeye başlıyoruz. Sizin de gördüğünüz gibi artık zemine kadar yaklaşmış olan hatta bazı yerlerde geçmiş olan 5 bin 270 kadar bağımsız birimi burada inşa ediyoruz. Bunun büyük bir bölümü yüzde 90'ı iş yeri. O iş yerlerini Allah nasip ederse sene sonu gibi veya onu da bir seneye kalmaz tamamını bitirmiş oluruz. Hatta ana cadde üzerini sene başından önce veririz. Esnaf arkadaşlarımıza, oradaki dükkanı olanlara teslim ettikten sonra da ticaret orada başlamış olur. İnşallah burada da bir sene içerisinde esnafımız dükkanlarına gelip iş yerlerini açıp, Bismillah diyerek iş başı yaptıklarında çarşının merkezi de ayağa kalkmış olur." diye konuştu.
"Deprem bölgelerinde bine yakın şantiyemiz ve 110 bin çalışanımız var"
Bakanlık olarak sadece deprem bölgelerinde şu anda bine yakın şantiyenin ve 110 bin çalışanın olduğuna vurgu yapan Özhaseki, "Büyük bir orduyla hak sahiplerinin bir an önce gerek konutlarına gerekse iş yerlerine kavuşması için bir gayretimiz var. İnşallah kısa sürede tüm deprem bölgelerinde bunları bitiririz. Hayatı normalleştirmiş oluruz. Bu şehirlerimizde hayatı normale döndürmek, buralarda yeniden eski, cıvıl cıvıl, çocukların koştuğunu, insanların alışveriş ettiğini, çarşı pazarını canlı bir şekilde işlediğini görmek bizim de en büyük arzumuz. Bundan dolayıdır ki 24 saat esaslı 365 günün tamamına yayılmış vaziyette gece gündüz çalışıyoruz. İnşallah kısa sürede bunları bitiririz. Hak sahiplerine teslim eder onların da duasını alırız. Ama herkesin içi ferah olsun. Burada 6 binden fazla konutu dağıttık ama kalan kardeşlerimizin hakkını da en kısa süre içerisinde teslim edeceğiz. Bundan hiç kimsenin endişesi olmasın diyorum." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *