image

 

Suriye’de 5 senedir başlayan iç savaş, yüz binlerce Suriyelinin katledilmesine ve daha fazlasının da başka ülkelere mülteci olarak yerleşmesine neden oldu. Ülkelerinde yaşanan iç savaş nedeniyle Batman’a yerleşen Suriyeli mültecilerin yaşadıkları dram yürek burkuyor. Yaşadıkları zorluklara rağmen hayata tutunmaya çalışan Suriyeli aile, yaşadıklarını İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) anlattı.

Suriye’de iken evlerinin ve işlerinin olduğunu ve hiç kimseye muhtaç olmadıklarını belirten 2 çocuk annesi Ğaliya Ali İsmail (44), savaşın şiddetini artırmasıyla yaklaşık 3 senedir Türkiye’ye geldiklerini söyledi.

Daha önceleri Suriye’nin Amude şehrinde oturduklarını ifade eden Ğaliya, “Suriye’den Batman’a ilk geldiğimizde belli bir süre birkaç aile beraber yaşamak zorunda kaldık. Çok sıkıntılar çektik. Şimdi eşim Süleyman Muhammed Ömer, iki oğlum ve bir yeğenimle Batman merkez Pınarbaşı Mahallesi 2218 Sokakta ikamet ederek hayata tutunmaya çalışıyoruz.” dedi.

“2-3 TL ile nasıl geçineceğimizi bilmiyoruz”

Son iki senedir sadece göç idaresinden 300 TL yardım alabildiklerini söyleyen Ğaliya, “Batman’a yeni geldiğimizde ilk sene AFAD tarafından bizlere 3 defa yardım yapıldı. Unutulduk mu bilmiyoruz. Adres değişikliklerimizi belirtiğimiz ve başvuru yaptığımız halde iki yıldır da bize bir şey gelmemiş. Eşim 65 yaşındadır ve bu yaşıyla bizlere bakmaya çalışıyor. İkinci el elbise satarak bizleri geçindiriyor. Bazen 2-3 TL’ye ancak satış yapabiliyor. Bu parayla nasıl geçineceğimizi bilmiyoruz. Ev kiramız 250 TL, elektrik 100-150 TL ve su faturası derken geçinemiyoruz.” şeklinde konuştu.

“Yetkililer giderlerimize maddi destek sağlasınlar”

Konuşmasının devamında Ğaliya, şunları kaydetti: “Bazı İslami STK’lar bizlere yardımcı olmaya çalışıyorlar ancak onlar da 6-7 ayda bir yardım yapabiliyorlar. AFAD ve tüm yetkililer bizlere yardımcı olsunlar ki hayatımızı idame edebilelim. 11 ve 8 yaşındaki iki çocuğum da hem küçük hem de okudukları için çalışamıyorlar. Bazen hayırseverlerin bizlere verdikleri 10 TL gibi paraları biriktirerek kiramızı ve elektrik faturamızı ödeyebiliyoruz. Hayırseverlerde olmasa bunları da ödeyemeyeceğiz.  Yetkililerden isteğimiz giderlerimize maddi destek sağlasınlar.”

“Doğalgaz var, çekmek için imkânımız yok”

 

Valilik tarafından dağıtılan kömürü hiç alamadıklarını belirten Ğaliya, “Kışın ne yakacak odun nede kömürümüz var. 3 senedir Batman’dayız bizlere kömür yardımı yapılmamış. Yetkililerden yakacak yardımı yapmalarını istiyoruz. Bizlere yapılacak yardım ile soğuklardan korunmak için soba kurmak istiyoruz. Evimiz soğuk ve sobasızdır. Bu kış evde soğuklardan donuyoruz. Evimizde sadece bir elektrikli soba var. Onu da açtığımızda elektrik faturamız kabarık geliyor. Oturduğumuz evde doğalgaz var, çekmek için imkânımız yok. Doğalgazı çekmek için yaklaşık 500 TL’ye ihtiyaç var. Bu yüzden doğalgazı yapamıyoruz.” diye konuştu. İlkha

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *