image

Filistinli Mühendis Loay Elbasyouni, Gazze'nin Beyt Hanun kentinde doğdu ve 1998'de öğrenci olarak gittiği ABD'de elektrik mühendisliği eğitimini tamamladı. Gazzeli mühendis Elbasyouni; NASA için Mars'a gönderilen "Ingenuity" helikopteri yapan ekibe seçilmeyi başardı. 4 yıl süresince tasarım ve inşa ekibinde başmühendis olarak görev aldı.

İşgal altındaki vatanından uzakta ciddi bir başarıya imza atan Filistinli mühendis, işgal rejiminin altındaki Gazze'de yaşayan ailesini 14 yıldır göremiyor.

Doktor bir babanın oğlu olan Elbasyouni, babasının çalıştığı kliniğin daha önce işgal rejiminin saldırılarına hedef olduğunu belirterek yaklaşık 10 gündür iletişim kuramadığı ailesinin hayatından endişe duyduğunu belirtti.

Bir program için İstanbul'a gelen Elbasyouni konuştu.

"Ailemin sadece hayatta olduğunu biliyorum"

Ailesinin durumunu bilmediği için endişelendiğini belirten Elbasyouni, "Bir önceki perşembe gününden bu yana 10 günden fazla oldu ailemle görüşemiyorum. Endişelendik ve birilerine ulaştık, onları ziyarete gittik. Şu anda hayatta ve iyiler, Gazze'de yaşam çok zor. Yani dürüst olmak gerekirse durumları nasıl bilmiyorum çünkü onlarla son konuştuğumda sadece 30 saniye konuştum. Ailemin sadece hayatta olduğunu biliyorum." dedi.

"Mars'ta ve ayda su arayışından bahsediyoruz ama dünya Gazze'deki su sıkıntısı konusunda sessiz kalmaya devam ediyor"

Elbasyouni, "Mars'ta ve ayda su arayışından bahsediyoruz ama dünya Gazze'deki su sıkıntısı konusunda sessiz kalmaya devam ediyor. Anlamıyorum, ebeveynim suyu nasıl buluyor hiç bilmiyorum. Geçen sefer çok zorlandıklarını biliyorum. Kuzey Gazze'de neredeyse hiç su kalmadığını ya da çok az su kaldığını biliyorum. İnsanlar her zaman farklı yollar buluyor, yağmur yağmaya başladığı için belki biraz yardımı olabilir." şeklinde konuştu.

"Profesörler, doktorlar ve ambulans şoförleri gibi çok daha fazlası çoğu kasıtlı olarak öldürülüyor"

Gazze'de işgal rejiminin saldırıları sonucu katledilen bilim insanları, doktor ve öğretmenler hakkında konuşan Elbasyoni, "Evet, ailem için bile çok endişeleniyorum. Benim babam Gazze'de cerrahi şefiydi; eski kliniğinde kaldığı sırada babama üç top mermisi isabet etti. Biliyorsunuz Gazze'deki İslam Üniversitesi'nin rektörünü öldürdüler; o bir astrofizikçi, alanında çok tanınmış biri. Astrofizik ve uzay alanında birçok yayını bulunmaktadır. Profesörler, doktorlar ve ambulans şoförleri gibi çok daha fazlası var. Saldırılarda ayrımcılık yaptıklarını düşünmüyorum. Çoğu insan kasıtlı olarak öldürülüyor." diye belirtti.

"Türkiye dahil her ülkenin bu saldırıları durdurmak için elinden geleni yapması gerekiyor"

Ailesine yardım etmenin bir yolunu bulmaya çalıştığını aktaran Elbasyouni, "Gerçekten durmamamız gerekiyor; bunun için bir ateşkes olması gerekiyor. Türkiye dahil her ülkenin bu saldırıları durdurmak için elinden geleni yapması gerekiyor. Çünkü insanlık adına gerçekten üzücü bir durum. Sadece bir Filistinli olarak bahsetmiyorum, bir insan olarak bu tür şeylerin olmasına izin vermemek gerekir. Bu hiç iyi değil çünkü sanki bir çizgiyi aşıyoruz. Birisi çizgiyi geçtiğinde, bu herkesin çizgiyi geçmesine izin verir. Yani, Rusya'nın saldırılarını artırdığını zaten görebiliyorduk. Eğer bu durumu şimdi durdurmazsak gelecekte çok daha fazla savaşla karşılaşacağız." ifadelerini kullandı.
(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *