image

Japonya Ulusal Meteoroloji İdaresi'nin verilerine göre pazartesi günü değişen büyüklüklerde 30'dan fazla deprem meydana geldi. Bunların en güçlüsü 7,6 olarak ölçülürken yerel saatle 16.06'da 5,7, 16.10'da 7,6, 16.18'de 6,1, 16.39'da 5,2, 16.42'de 5,2, 16.48'de 5, 16.56'da 5,7, 17.07'de 5,2 ve 17.29'da da 5 büyüklüğünde depremler kaydedildi.

Japon uzmanlar, artçı sarsıntıların önümüzdeki hafta da devam edeceğini, önümüzdeki iki ila üç günün özellikle tehlikeli olabileceği; bu süre zarfında büyüklüğü 7'nin üzerinde olan güçlü sarsıntıların tekrarlanma olasılığının olduğunu bildirdi.

Felaketin merkez üssü özellikle Japonya Denizi'ne bakan Ishikawa ve Niigata eyaletleriydi. Japonya'nın aynı bölgesinde yaklaşık her yarım saatte bir, hissedilir derecede artçı depremler meydana geliyor. Sarsıntılar Tokyo'da da hissedildi.

Yüksekliği 5 m'yi bulan dalgalar  batı kıyısındaki bölgelere ulaştı. Uzmanlara göre dalgaların bir kısmı, ilk sarsıntılardan sadece birkaç dakika sonra kıyı bölgesine ulaştı.

Bölge sakinlerinden derhal kıyı bölgesini terk etmeleri veya binaların çatılarına tırmanmaları istendi.

Son verilere göre, felaket sonucu 10'dan fazla kişi farklı derecelerde yaralandı; ülkenin batısındaki birçok şehirde kurtarma ekipleri büyük yangınları söndürmek için çalışıyor. Ülkenin birçok dağlık bölgesinde heyelan meydana geldi.

Kanazawa şehrinin (Ishikawa eyaleti) en az 1.300 sakini ve Niigata eyaletinden yaklaşık 500 kişi tahliye edildi.

Toplamda, Akita, Fukui, Tottori, Fukuoka ve Shiga vilayetlerinin kıyı bölgelerinde yaşayan 50 binden fazla sakin halihazırda tahliye emri aldı.

Ishikawa eyaletinde çok sayıda büyük yangının yanı sıra en az 6 ahşap konutun çöktüğü, enkaz altındakileri kurtarmak için çalışma başlatıldığı bildirildi.

Ülkenin orta kesiminde 35 binden fazla ev  elektriksiz kalırken bazı yollarda büyük çatlaklar ve çöküntüler meydana geldi.

Japon enerji şirketleri, ülkedeki nükleer tesislerin durumunu acilen kontrol etmeye başladıklarını bildirdi. Japon Nükleer Enerji Kontrol Komitesi'ne göre nükleer santralde şu ana kadar herhangi bir acil durum kaydedilmedi.  Ülkede Shinkansen hızlı trenleri durduruldu. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *