image

OLAYLAR DEVAM EDERSE

KAYIP BİR KUŞAKLA KARŞILAŞACAĞIZ

Batman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Program  Başkanı Öğr. Gör. Erdal Çetin, bölgede yaşanan çatışmalara yönelik yaptığı çarpıcı açıklamalarda, olayların devam etmesi halinde gelecek yıllarda kayıp bir kuşakla karşılaşacaklarını söyledi.

 

Çetin ‘’ Gerginlik, çatışma, sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği mahalle, ilçe ve merkezlerde eğitim, barınma, sağlık ve güvenlik alanında görünen aksamalar böyle devam eder ise ilerleyen yıllarda kayıp bir kuşak karşımıza çıkması su götürmez bir gerçektir’’ dedi.

ÇETİN ‘’TRAVMA YARATABİLİR’’

Çocuk ve şiddet konularında akademik çalışmalar yapan Batman Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Çocuk Gelişimi Program Başkanı Öğr. Gör. Erdal Çetin, bölgede yaşanan gerginlik ve çatışmaların en büyük mağdurlarının çocuklar olduğunu söyledi.

Çetin, şiddet ritüellerinin çocuk ve gençlerin hayatında psikolojik tahribatlar yol açacağına dikkat çekerek şöyle konuştu: ‘’Son dönemde bölgede yaşanan gerginlik ve çatışmaların en önemli mağdurları şüphesiz çocuklardır. Bu yoğunlukta şiddet ritüellerinin çocuk ve gençlerin hayatına girmesinin bir takım psikolojik etkileri elbette olacak. Ancak bu olayların daha ağır etkileri sosyal alanda görülecektir. Gerginlik, çatışma, sokağa çıkma yasaklarının devam ettiği mahalle, ilçe ve merkezlerde eğitim, barınma, sağlık ve güvenlik alanında görünen aksamalar böyle devam eder ise ilerleyen yıllarda kayıp bir kuşak karşımıza çıkması su götürmez bir gerçektir. Çünkü çocukların yaşantılarına dair bahsettiğimiz aksamaların basit bir teknik gerekçesi maalesef yok. Aksaklık, büyük bir yıkımın sonucu. Şiddetin yarattığı travmaların uzun yıllar sürdüğü deneyimlerle sabittir.”

 Özellikle gerginlik ve çatışmalardan kaynaklanan yıkımların çocuklar üzerinde etkilerinin uzun yıllar devam edebileceğini belirten Çetin, “ Yani yarın öbür gün sükûnet ortamı oluştuğunda, travmanın etkileri bitmeyecektir. Evler, okullar, kütüphaneler yakılıyor, aileler ve çocukları korku içinde, kamu çalışanları tedirgin. Üstelik bölge açısından zaten parlak olmayan eğitim, sağlık ve iktisadi istatistiklerin daha geriye gitmesi muhtemel bir sonuçtur. Dolayısıyla yerel ve ulusal karar alıcılara büyük bir sorumluluk düşüyor. Bölge insanının geçmişte yaşadıkları bunca acıdan sonra bir kayıp kuşak daha kaldıracak gücünün kalmış olabileceğini zannetmiyorum.’’ İfadelerini kullandı. Şevki Aslan

 

 

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *