image

Dışişleri Bakanlığı, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi tarafından onaylanan "Deniz Saha Planlaması"na ilişkin bir açıklama yaptı

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Esasında bir Avrupa Birliği direktifine dayalı ve tüm üye ülkelerce hazırlanmakta olan 'Deniz Saha Planlaması'nda belirtilen alanlar bu kapsamda Türkiye'nin ve KKTC'nin kopmaya devam etmektedir. Hatırlanacağı üzere, sürekli Akdeniz'deki Türk kıta sahanlığının sınırları 2004 başlıyor ve son olarak 2020 yılında Birleşmiş Milletler nezdinde kayda geçirilmiştir.

GKRY'nin deniz yetkilendirmesi, tek tasarruf tasarrufunun kabul edilip edilmeyeceği, beri ifade edilmekte ve geliştirilmekte olup sahadaki uygulamalar bu süreler devam etmektedir. Rum tarafının bu defa Avrupa Birliği'nin Deniz Saha Planlaması'na ilişkin Direktifini istismar etme teşebbüsü beyhude çabalarının sonuncusu olarak görüldüğü görülmektedir.

Kıbrıs Adasının tescilli Türkiye'nin meşru hak ve yetkileri, Ada'nın içeriğinde Kıbrıs Türklerinin meşru hakları bulunmaktadır. GKRY'nin, haris, gerçeklerden kopuk ve bulunmayan gayrimeşru belirtileri Kıbrıs kitaplarının özetlenmesi, adil ve sürdürülebilir bir çözüme dönüştürülmesi çabalarına zarar verir.

Türkiye'nin Avrupa Birliği dahilinde üçüncü taraflardan değişmemiştir. Deniz yetki alanları ve ilgili sorunların Kıbrıs sorunlarının çözümü olumsuz yansımaları göz ardı edilmemelidir. Rum tarafının bölgede olduğu bittiler yaratmaya çalışmak yerine, Kıbrıs meselesinin çözümünün ancak Ada'daki gerçekler temelinde mümkün olabileceğini kabul edilerek, KKTC ile işbirliğini desteklemeye davet ediyoruz."
(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *