image

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)'dan yapılan açıklamada, Güneş'te 2017'den bu yana kaydedilen en güçlü patlamanın yaşandığı duyuruldu. Açıklamada, "Güneş patlamaları radyo iletişimini, navigasyon sinyallerini, elektrik şebekelerini etkileyebilir ve uzay araçları ile astronotlar için önemli risk oluşturabilir." denildi.

2025’te beklenilen fakat daha erken oluşan Güneş patlamasının etkileri ile ilgili çeşitli öngörüler var. Peki, Güneş patlaması nedir, neden olur? Güneş patlamasının etkileri neler olabilir? İşte detaylar.

GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR? GÜNEŞ PATLAMASININ ETKİLERİ NELER OLABİLİR?

Güneş, yaklaşık her 11 yılda bir “solar maksimum” adı verilen bir dönemden geçiyor. Bu dönemde ortaya çıkan Güneş lekeleri, Güneş'in manyetik alanındaki büyük değişikliklerin sonucunda takımadaları andıran yapılar oluşturabiliyor. Bu lekeler, aynı zamanda güçlü enerji patlamalarına yol açarak Güneş fırtınalarına neden olabiliyorlar. Bu fırtınaların, uydulara zarar verme ve hatta iletişim sistemlerini kesintiye uğratma ihtimali bulunuyor.

GÜNEŞ FIRTINALARININ ETKİLERİ

Güneş fırtınaları; haberleşme ve GPS uydularının çalışmalarını, kutuplara yakın bölgelere sefer yapan uçaklarla telsiz bağlantılarının olumsuz etkilenmesine sebep olabiliyor. Uzmanlar, şiddetli bir fırtınanın Dünya'daki elektrik ve iletişim ağlarını bile çökertebilecek kadar etkili olabileceğini belirtiyor.

1859 GÜNEŞ FIRTINASI: CARRINGTON HADİSESİ

Güneş patlamalarının dünyaya etkisine kanıt olarak kayıtlarda bir olaya yer veriliyor: Carrington Hadisesi olarak da bilinen 1859 güneş fırtınası, 1859'da “solar döngü 10” sırasında yaşanmış güçlü bir jeomanyetik güneş fırtınasıdır. "Beyaz ışık parlaması" olarak da isimlendirilen olay İngiliz gökbilimciler Richard Carrington ve Richard Hodgson tarafından gözlemlendi.

Söz konusu olayda, 28 Ağustos 1859 tarihinden 2 Eylül 1859’a kadar, Güneş’te sayısız güneş lekeleri gözlemlendi. 1 Eylül’de öğleden önce, Richard Carrington ve Richard Hodgson adlı İngiliz asıllı iki amatör astronom, ilk solar alevin gözlemlerini gerçekleştirdiler. Alev ışınlarının Dünya’ya gelmesi 17,6 saat alırken büyük bir koronal kütle ejeksiyonunun (CME) direkt olarak Dünya’ya gelmesine sebep oldu.

İngiliz astronomlar tarafından kaydedilen olay İskoçya, Avustralya ve Karayipler başka olmak üzere dünyanın birçok farklı yerlerinde kayda geçirilmiştir.

EDİTÖR: MUSTAFA KAYNAK


0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *