image

İsrailin Gazze’de yaptığı vahşete sessiz kalmak istemeyenlerin yaptığı ilk işlerden biri İsrail mallarını boykot etmek oldu. Boykotun ise en önemli başlangıç noktası bankaların ödeme yöntemi olması gerektiğini belirten İngiltere Exeter Üniversitesi Ekonomi alanında doktora yapan Nurullah Çiftçi, boykot ilk önce VİSA ve MasterCard ile başlanmalı dedi.

“VİSA ve MAsterCard bir ödeme alt yapı sistemi”

Visa ve MasterCard’ın çalışması hakkında bilgi veren Çiftçi, “Günlük kullanımlarımızın başında gelen kredi kartları ve bankamatik kartlarının üzerinde gördüğümüz VİSA veya MasterCard ödeme ağı yöntemleridir. Dünyadaki bütün bankalar yapılan ödemeleri görmek için bir ödeme ağı alt yapısın muhtaçtır. VİSA veya MasterCard bu alt yapıları oluşturarak bankalara bu ödeme ağı yöntemlerini sağlıyor. Ödeme ağı yöntemleri bankaların değil üçüncü taraf şirketlere ait olan sistemlerdir.” ifadelerini kullandı.“Her alış ve satış işleminde İsraile destek veriyoruz”

Yapılan bütün banka işlemlerinde İsraile destek olan şirketlere komisyon gittiğini söyleyen Çiftçi, “Ödeme ağı yöntemlerinin kurucuları veya bunlara sahip olan şirketler bire bir İsrail ile bağlantısı olmasa da aslında israile ve ordusuna yardımcı olan şirketlerdir. Bizim bunlara “desteğimiz” nasıl oluyor? Biz her banka işleminde, satış işleminde VİSA ve MasterCard’ı kullandığımız için dolaylı olarak kullanım ücreti ödemiş olmaktayız. Evet tüketici olarak bunları görmesek de aslında satıcılar bu ödeme ağı yöntemleri hizmetinin ücretini banka üzerinden ödemiş oluyor. Tüketici sadece kartın kullanımını görüyor. Kredi veya banka kartların her bir kullanımda yapılan satışın yüzde 1 ile yüzde 3 arasında değişen bir komisyon ödenmesi yapılıyor. Biz bu şirketlere ödemeyi yaptığımız için bu şirketlerde İsrail ordusuna yardımda bulunuyor. Yani aslında onları biz beslemiş oluyoruz.” Dedi.

“Her gün bizim ellerimizle milyarlarca dolar israile destek veren şirketlere ulaşıyor”

Sistemin boykot edilmesi ile büyük destekçi şirketlerin kayıplar ile karşılaşacağını belirten Çiftçi, “Şu an Türkiye’de 80 milyonun üzerinde bir nüfus var. Biz bunu 18 yaş üstü nüfusa vurduğumuzda aslında yaklaşık olarak 100 milyonun üzerinde kredi kartı veya bankamatik kartı ortaya çıkıyor. En basit bir hesaplama ile bunun sadece yüzde 1 veya 3 değil de her satıştan 1 lira verdiğimizde yani her işlem için 1 lira alındığında hepimiz ortalama bir kere kullansak 100 milyon lira yapıyor. Tabi siz bunu dünya nüfusuna vurduğunuzda çok devasa rakamlara denk geliyor. Örneğin VİSA’nın yayınladığı finansal raporda sadece 2023 yılının ilk çeyreğinde 5,7 milyar dolar geliri olmuş. Bu yapılan işlemlerden dolayı bu kadar büyük bir gelir elde edilmiş. Bizim burada yapacağımız bilinçli bir tavır sistemi inanılmaz derecede sekteye uğratır. En azından sistemi biraz sallar.” Dedi.

“Visa veya MasterCard`tan Troy`a Geçiş Boykotu daha sürdürülebilir”

Ödeme yöntemi olarak Türkiye’nin ödeme yöntemine geçilmesi gerektiğini belirten Çiftçi, “Troy güzel bir alternatif olabilir. Özellikle son günlerde sosyal medya üzerinde ciddi manada bir gündem oldu. İnsanlar bir tavır almak istiyor. Boykot ilanları ve boykot listeleri bazen çok uzun olabiliyor. Bu boykot sürdürülebilir olamayabiliyor. Özellikle günlük hayatımızın vazgeçilmezi olan kartlara odaklandığımızda sürdürülebilir boykot ortaya çıkıyor. Bunu Troy’la değiştirebilirsiniz. Kısa adı Türkiye’nin Ödeme Yöntemi olan Troy 2015 yılında kuruldu ve 2016 yılında (BDDK) Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan izin aldı. Birçok banka Troy ile çalışıyor. Aslında BDDK’dan izin aldıktan sonra bütün bankalar çalışıyordur. Belki VİSA ve MasterCard’tan buraya bir geçiş olabilir. Bu geçiş sisteme ciddi bir alternatif olur ve Boykot daha değerli ve iyi olur. Çünkü bunun kullanımı çok daha uzun ve sürdürülebilir.” dedi.

“Boykota geçmemiz için sadece bir telefon etmemiz yeterli”

Sürdürülebilir boykotun devam etmesi ve yayılması için Troy’a geçilmesi gerektiğini aktaran Çiftçi, “Bunun için yapmanız gereken tek şey bankanızı arayıp Troy ödeme yöntemine geçmek istediğinizi belirtmek. Bugünkü şartlarda boykot için olmazsa olmaz olan hareketlerden biridir.” diye konuştu.

MURAT ORHAN

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *