image

Resmî Gazete'de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu kararına göre; Mahalli ve İdareler Seçimi 31 Mart 2024'te yapılacak.

Yüksek Seçim Kurulunca 31 Mart Yerel Seçimleri için adres değişikliği ve seçmen listelerinin güncellenmesine dair karar Resmî Gazete'de yayımlandı.

Kurul kararına göre seçmenler, bugünden itibaren Ocak ayında ilan edilecek seçim takvimindeki askı süresinin başlangıcına kadar adres değişikliği yapılabilecek.

Seçmenlerin adres beyan formu ile kendilerine ait elektrik, su, doğal gaz, telefon faturaları ya da noter onaylı kira sözleşmesi ile nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.

Depremzedelerden belge istenmeyecek

6 Şubat depremlerinden etkilenenler ise herhangi bir belge aranmaksızın nüfus idarelerine başvuru yapabilecek.

Yeni adreslerin seçmen kütüğünde de güncellenmesi gerekiyor.

Öğrenim gördüğü yerlerde oy kullanmak isteyen öğrenciler de, öğrenci belgesi ve yurt müdürlüklerinden aldıkları belgelerle nüfus müdürlüklerine başvuracaklar.

Seçimler Ramazan ayında!

Bu durumda seçimler Ramazan ayının 21. gününde gerçekleştirilecek.

Bugün başlayacak TBMM çalışmalarında seçimlerin Ramazan ayına denk gelmesinin konuşulması beklenirken, seçimlerin ertelenip ertelenmeyeceği merak ediliyor.

Resmî Gazete’nin ilgili yazısı

Resmî Gazete'de yayımlanan Yüksek Seçim Kurulu kararında konuyla ilgili şu ifadeler kullanıldı:

“…I- Seçim takvimi ile Genelgelerin yukarıda belirtilen hususlar dikkat alınarak güncelleme işlemlerinin yapılması gerektiği, "

Görüşlerine yer verilmiştir.

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde;

2024 yılının Mart ayının son pazar günü yapılacak olan Mahalli idareler Genel Seçimlerine ilişkin olarak;

1 Ekim 2023 tarihi itibarıyla, Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilecek seçim takviminde belirlenecek askı süresinin başlangıç tarihine kadar;

1-            Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi'nden (MERNiS) Seçmen kütüğüne esas olmak üzere bilgilerin alınmasına,

2-            Muhtarlık Bölgesi Askı Listelerinin 1 Ekim 2023 tarihindeki se9men kütüğüne esas alınarak oluşturulmasına,

3-            1 Ekim 2023 tarihinden Yüksek Seçim Kurulu tarafından ilan edilecek seçim takviminde belirlenecek askı süresinin başlangıç tarihine kadar yerleşim yeri adresini değiştirmek isteyenlerin bizzat veya 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 50'nci maddesinde sayılanların, adres beyan formu ile birlikte elektrik, su, telefon, doğalgaz, internet abonelik sözleşmesi veya faturası, noter tasdikli kira sözleşmesi gibi belgelerden biri ile ilgili nüfus müdürlüğüne başvuruda bulunmaları gerektiğine,

4-            6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen depremler dolayısıyla genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde kayıtlı olup yerleşim yeri adresini değiştirmek isteyen kişilerin, bizzat veya 5490 sayılı Kanun'un 50'nci maddesinde sayılanların, herhangi bir belge aranmaksızın ilgili nüfus müdürlüğüne başvurmaları gerektiğine; anılan kişilerden deprem sonrasında yerleşim yeri adresini değiştirmiş olanlardan, yerleşim yeri adresini yeniden gene! hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlere taşımak isteyenlerin de bu kapsamda değerlendirileceğine,…

Karar verilmiştir.” HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *