image

Son dönemde özellikle hedef alınan 18-19 yaşındaki gençlerin banka ve kredi kartlarının belirli bir ücret karşılığında kiralanarak dolandırıcılık yapıldığını belirten Avukat Tahir Zaman, gençlere ve ailelerine önemli uyarılarda bulundu.

Banka ve kredi kartı bilgilerini bilerek veya bilmeyerekpaylaşan gençleri hukuken çok ciddi bir tehlikenin beklediğini vurgulayanZaman, son dönemlerde dolandırıcılık faaliyeti için 'banka hesaplarınınkiralanması' durumuyla sıkça karşılaştıklarını belirtti.

Özellikle 18-19 yaşındaki gençlerin kandırılarak belirli birücret karşılığında banka hesaplarının kiralandığına sıkça şahit olduklarınıifade eden Zaman, bu durumun gençlerin hayatını karartabileceğini söyledi.

Bu tür dolandırıcılık suçlarının hukuken sonuçlarının çokağır olduğunun altını çizen Zaman, söz konusu davaların alt sınırı 4 yıl, üstsınırı da 10 yıl olarak değerlendirildiğini aktardı.

Dolandırıcılığa karşı ailelere önemli uyarılarda bulunanZaman, ailelerin banka ve kredi kartı bilgilerini en yakın arkadaşları dahiolsa asla kimseyle paylaşmamaları hususunda çocuklarını bilgilendirmelerigerektiğini söyledi.

"ÜCRET KARŞILIĞINDA ALINAN BANKA KARTIYLA BAŞKA KİŞİLERDOLANDIRILIYOR"

Zaman, "Son zamanlarda karşımıza sıkça kredi kartı,banka kartı dolandırıcılığı çıkmaktadır. Farkına vardığımız şöyle bir sıkıntıvar; Özellikle 18-19 yaşındaki çocuklara banka kartı çıkartıyorlar vebankalarının mobil bankacılık şifrelerini, kredi ve kimlik kartı bilgilerinibelli bir ücret karşılığında satın alıyorlar. 3-5 bin TL'ye satın aldıkları bubanka kartı bilgileriyle üçüncü veya dördüncü kişileri dolandırıyorlar."dedi.

"ÇOK BÜYÜK MAĞDURİYETLER VAR"

İnsanların bu durumun henüz tehlikesinin çok fazla farkındaolmadığını vurgulayan Zaman, "Ne yazık ki bununla alakalı çok büyükmağduriyetler, dolandırılma vakalarını sıkça görüyoruz. Bu durumun mahkemeleriniş yükünü de çok artırmış vaziyette ve mahkemelerde asıl dolandıran kişileribulamamaktadır. Bu dosyalar mahiyeti itibariyle nitelikli dolandırıcılık suçunuoluşturduğu için dosyalar ağır ceza mahkemesinde görülmektedir." diyekonuştu.

"GARİBAN BAZI ÇOCUKLARIN BANKA KARTI BİLGİLERİ BELLİÜCRET KARŞILIĞINDA SATIN ALINIYOR"

"Bu dolandırıcılık vakalarında hem dolandırılaninsanlar hem de banka kartı bilgileri alınan bazı kişiler var" diyenZaman, "Gariban, zor durumundan faydalanılan bazı çocukların banka kartıbilgileri belli ücret karşılığında satın alınıyor. Bir şey olmayacağısöyleniyor. Sadece bir günlüğe alınacağı söyleniyor. Türlü türlü bahanelerle okişilerin bir şekilde banka bilgileri kişilerin rızasıyla alınıyor."ifadelerini kullandı.

"MAHKEME ÇOCUKLARA CEZA VERMEK ZORUNDA KALIYOR"

Son zamanlarda bu tür dolandırıcılıkla alakalı çok fazlakişiyle karşılaştıklarına dikkat çeken Zaman, şöyle devam etti: "Bir güniçerisinde bakıyoruz ki bir kişiyle alakalı bir sürü dolandırıcılık dosyasıaçılmış. Mahkemelerde ne yapacaklarını bilmiyorlar. Çünkü asıl dolandırıcıkişilere ulaşamadıkları için bu çocuklara ne yazık ki ceza vermek zorundakalıyorlar. Bu da zor durumundan faydalanılan çocukların açısından çok büyükmağduriyet oluşturuyor. Parasını kaptıran kişiler açısından çok büyükmağduriyetler oluşturuyor."

"ÇOCUKLARIMIZI UYARALIM"

Banka ve kredi kartı dolandırıcılığına karşı ailelere önemliuyarılarda bulunan Zaman, ailelerden çocuklarına sahip çıkmalarını istedi. Aksihalde büyük pişmanlıkların yaşanabileceğini belirten Zaman, "Çocuklarımızıuyaralım. Asla en yakın arkadaşları dahi olsa kimseye mobil bankacılıkşifrelerini, banka, kimlik bilgilerini vermesinler. Aksi takdirde önünegeçilemeyecek durumlarla karşı karşıya gelme durumları olabilir. Mahkemelerdemasumiyetlerini ispat edemiyorlar. O yüzden ailelerimiz bu konuya önemgöstersinler ve çocuklarını kesinlikle uyarsınlar." dedi.

"ÇOCUKLARIN SİCİLLERİ BOZULUYOR"

Dolandırıcılık suçlarının hukuken sonuçlarının çok ağırolduğuna dikkat çeken Zaman, şunları söyledi:

"Söz konusu davaların alt sınırı 4 yıl, üst sınırı da10 yıl olarak değerlendiriliyor. Çocukların hem memuriyetleri yanmış oluyor hemsicilleri bozulmuş oluyor. Hayatları boyunca almak istemedikleri bir damganınaltına girmiş oluyorlar." (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *