image

Araştırmacılar yeni küresel çalışmada 204 ülkeden 29 kanser türünü kapsayan verileri analiz etti.

Küresel erken başlangıçlı (50 yaş altı) kanser vakaları 1990’da 1,82 milyon iken 2019’da 3,26 milyona yükselirken, 40’lı, 30’lu ve daha genç yaştaki yetişkinlerin kanserden ölümleri yüzde 27 arttı.

Araştırma, yılda 50 yaşın altındaki bir milyondan fazla kişinin kanserden öldüğünü ortaya koydu.

Çalışmanın yazarları, kötü beslenme, alkol ve sigara kullanımı, fiziksel hareketsizlik ve obezitenin bu ciddi sağlık sorununu ağırlaştıran ana faktörler arasında olduğunu söylüyor.

Ekip, BMJ Oncology dergisinde yayınlanan, çalışmalarına ilişkin makalede şunları yazdı;

“1990’dan bu yana erken başlangıçlı kanserlerin görülme sıklığı ve ölümleri dünya çapında önemli ölçüde arttı. Sağlıklı beslenme, sigara ve alkol tüketiminin kısıtlanması ve uygun açık hava etkinliklerine katılma da dahil olmak üzere sağlıklı bir yaşam tarzının teşvik edilmesi, erken başlangıçlı kanser yükünü azaltabilir.”

İskoçya’daki Edinburgh Üniversitesi ve Çin’in Hangzhou kentindeki Zhejiang Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yürütülen çalışma, konuyu küresel ölçekte ele alan ve genç yetişkinler için kanser risk faktörlerini inceleyen ilk çalışma olma özelliği taşıyor.

Araştırma ekibi, en fazla vaka ve ölüme meme kanserinin neden olduğunu dile getirerek, bunun ardından nefes borusu, akciğer, mide, bağırsak, böbrek ve yumurtalık kanserlerinin geldiğini belirtti. HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *