image

Sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?

Türkiye’de her yıl düzenlenen Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı’nın sonuçları için tarih açıklandı. Sınavı kazanan adaylar eğer şartları tutuyorsa burs ya da yatılı eğitim almaya hak kazanacak. İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı (5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11. Sınıflar ve Hazırlık Sınıfı) 3 Eylül 2023 Pazar günü yapıldı.

Millî Eğitim Bakanlığı 2023 İlköğretim ve Ortaöğretim Kurumları Bursluluk Sınavı’nın (İOKBS) sonuç tarihini resmi internet sitesinden paylaştı. Yapılan duyuruda; "Sınav sonuçları, 22 Eylül 2023'te "www.meb.gov.tr" internet adresinde ilan edilecek." açıklaması yapıldı.

Bursluluk sınav sonuçları açıklanınca öğrenciler T.C Kimlik No ve doğum tarihi bilgisiyle sonuçlarını öğrenebilecek.

Ayrıca okul müdürlükleri öğrenci velisinin istemesi hâlinde “Sınav Sonuç Belgesi”nin çıktısını alıp mühür ve imza ile onayladıktan sonra öğrenci velisine veya öğrenciye verebilir.

Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı nedir?

Devlet Parasız Yatılılık ve Bursluluk Sınavı Türkiye'de her yıl devlet tarafından düzenlenen bir bursluluk sınavıdır. Sınavı kazanan adaylar eğer şartları tutuyorsa burs veya yatılı eğitim hakkı kazanır.

Her yıl 5, 6, 7, 8, 9, 10 ve 11'inci sınıflara geçen öğrencilerin girdiği sınavda, açıklanan kontenjan kadar öğrencilere devlet tarafından burs imkânı sağlanmaktadır. Bu yıl 60 bin öğrenciye devlet bursu verilecek.

Devlet bursunu alabilmenin temel şartı, yıllık kişi başına düşen gelirin belirtilen miktarın altında olmasıdır. Yani durumu iyi olmayan ailelerin çocuklarına burs verilmektedir. Ancak öğretmen, şehit ve gazi çocukları için bu durum geçerli değildir.

Burs veya yatılılık kazanabilmenin tek yolu belirtilen sınavdan yüksek bir puan almaktır.

Bursluluğa 30 bin kontenjan daha

Bursluluk Sınavı'na Hazine ve Maliye Bakanlığından verilen kontenjan her yıl 70 bin civarındaydı. Bu yıl sayı 100 bine çıkarıldı. Eklenen 30 bin ek kapasite sadece deprem bölgesindeki öğrenciler için kullanılacak.

Ne kadar burs veriliyor?

Millî Eğitim Bakanlığı'nın İOKBS sınavında başarılı olan öğrencilere verdiği burs ücreti, öğrencinin öğrenim gördüğü sınıfa göre değişmiyor. Öğrenci kaçıncı sınıfta olursa olsun, aynı miktarda burs veriliyor. Burs tutarına en son 2023 yılının Ocak ayında zam geldi. Buna göre; 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11. Sınıflarda okuyan öğrenciler için burs ücreti 863 TL olarak belirlendi.

2024 Ocak ayında öğrencilerin aldığı bursa tekrar zam yapılacak.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *