image

Van’da etkili olan sağanak yağış sonrası Gürpınar ilçesininKuşdağı Mahallesi'nde sel felaketi yaşandı. Sel sularına teslim olan mahalledebirçok ev, depo ve ahır su altında kaldı. Vatandaşlar zararlarınıngiderilmesini istiyor.

Meydana gelen selde zarar gören vatandaşlar konuştular. Selanını anlatan vatandaşlardan Sadullah Erdoğan, malzemelrini kısmi olarakkurtarabildiğini söyledi.

Erdoğan, "İkindi namazını kıldığım esnada kızım,'baba sel geliyor' dedi. Kapıyı açtık sel suları bastı. Kızımla beraber torbalarıkapının önüne koyarak engel olmaya çalıştık ama su çok fazlaydı.  Az daolsa malzememizi kurtardık. Un, peynir gibi ürünlerimizi depoluyorduk burada.Hepsi kullanılamaz hale geldi. ‘Köylüler gelin yardıma’ diye bağırdım ama kimseçıkmadı. İneğim ahırda mahsur kaldı. çok şükür can kaybıyaşanmadı." dedi.

Ahırda bağlı şekild esel suyunda mahsur kalan son andakurtardıkalrını belirten Sadık Ahmet Erdoğan, “Halamoğlu 'sel geliyor' diyebağırınca geldim. Ahırımızın seviyesi yere düşük olduğu için tamamen suyladolmuştu, kapı açılmıyordu. İneklerimizin ikisi de burada bağlı olduğundandolayı kapıyı açtıktan sonra da çıkamadılar. Bir tanesi suya tamamen gömülmüşhaldeydi. Amcamoğullarının yardımıyla çok şükür inekleri kurtardık ama ahırkullanılamaz halde şimdi.” ifadelerini kullandı.

“Babam evde mahsur kaldı”

Sel felaketi sonrası evleri kullanılamaz hale gelenvatandaşlardan Mirza Koç, “Babam evde mahsur kalmıştı. Köylüler gelip babamısırtlayıp çıkarmışlar. Ambulansla hastaneye götürdük. Daha önce anjiyo olduğuiçin çok endişelendik. Çok şükür şu an durumu iyi. tavuklarımız telef oldu.Evimiz kullanılamaz hale geldi. Ahır ve depolarımız da aynı şekilde su altındakaldı. Vidanjör geldi ancak suyun hepsini boşaltamadı. Kendi imkanlarımızlaürünlerimizi kurtarmaya çalıştık ancak başaramadık. Şu an eşyamızıbırakabileceğimiz geçici bir konteyner temin edilmesini istiyoruz. Evin içi şuan hiçbir şekilde kullanılamıyor. Belediye ve diğer yetkililerden destekbekliyoruz.” çağrısında bulundu.

Belediyeye sitem eden Koç, “Babam defalarca dilekçe verdievimin önünü kapatmayın diye. Belediye buraya parke taşı yaptıktan sonra kanalıdaralttı. Yağmur esnasında kanal suyu kaldırmadığı için ev su altında kalıyor.Bu konuda belediyenin çözüm bulması gerekiyor. Yarın yağmur yağdığında yine selolabilir. Bu kez gündüz olduğu için babam ve annem kurtuldu ya gece olsa neyapacağız? Bunun hesabını kim verecek? Bu mağduriyetimizin giderilmesigerekiyor.” dedi.

“Bir yıllık emeğimiz gitti”

Yapılan kanalın yetersizliğinden dolayı sel sularının evleribastığını dile getiren Burak Koç, "Dün akşam yağmur yağdıktan sonra seloldu. Her yeri su bastı. Belediye ekipleri geldi, su kanalını temizleyip gitti.Bu sabahta AFAD ekipleri kontrol ettikten sonra hiçbir şey demeden gittiler.Belediyemize, kaymakamlığımıza defalarca başvurmama rağmen bu su gideriniçözmediler. Bir yıllık emeğimiz gitti. Buğday bu kadar pahalı, ürünümüz hepsigitti. Yakacağımız, peynirimiz, samanımız gitti. Yarın ekim yapacağım ama nasılyapacağımı bilmiyorum. Yetkilileri bekliyoruz buraya, bir yıllık emeğimikaybettim. Bir çiftçi olarak mağdurum. Kış geliyor, yakacağım su altında kaldı.Ben şimdi ne yakacağım? Defalarca dilekçe verdik. Belediye söz verdi ancak birçözüm olmadı. Bu kanalı kendi imkânlarımızla, küreklerle genişlettik. Suyukaldırmıyor o yüzden hepsi evimize, ahırlarımıza doluyor. Üstüne kokudan evdeoturamıyoruz." diye konuştu.(İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *