image

Çiftçi kesiminin bu konuda ciddi şekilde muzdarip olduğunusöyleyen Yapıcıoğlu, "Çok astronomik ceza ve faturalar dolayısıyla çiftçibu paraları ödeyemeyeceğini, ödenmesinin de imkân dahilinde olmadığını bizlerebelirttiler. Tarım arazileri bu şekilde sulandığı sürece bu tartışmalarınbitmeyeceği anlaşılıyor. Daha önce de söylediğimiz gibi GAP'ın enerjiyle ilgilikısmı bitirildi ama sulamayla ilgili projenin şu ana kadar bitirilememişolmasının yan etkileri, sonuçlarıdır bunlar. Eğer bu araziler baraj sularıyla,cazibeyle ya da daha az bir elektrik masrafıyla sulansaydı bu sorunları belkiyaşamayacaktık." şeklinde konuştu.

Zirai faaliyetlerde artan maliyetlere dikkat çekenYapıcıoğlu, "Bu bölgede de yoğun bir şekilde mısır ekimi var. Mısır da çoksu isteyen bir ürün. Bu sene geçen yıla göre yaklaşık yüzde 5 artışla bir mısırfiyatı açıklandı. Toprak Mahsulleri Ofisi mısırı 6 liradan alacağını açıkladı.Halbuki çok derin olmayan bir suyu çekmek suretiyle sulanan mısırda bilemaliyet bu açıklanan rakamın üzerindedir. 1 kilogram mısırın maliyeti eğerarazi kira ise su çok daha yüzeye yakın bir yerden çıkarılsa bile bu fiyatmaliyetleri karşılamaya yetmiyor. Dolayısıyla eğer kurak geçen yıllardan sonraçok su isteyen bu ürünün bölgede yetiştirilmesi istenmiyorsa başka bir yol,başka bir politika izlenmeli ve çiftçiye alternatif ürünler yetiştirilmesi içinyol gösterilmelidir." diye belirtti.

Yapıcıoğlu, "Elektrik faturaları bu kadar derindençekilen suları elektrik enerjisiyle çekip tarla sulaması devam ettiği müddetçeçiftçinin cebinde bir şey kalmayacak ya da çiftçi başka bir yol denemeksuretiyle belki bu sefer daha büyük cezalar kaçak elektrik kullanma cezası gibicezalarla yüz yüze kalacaktır. Hükümete çağrımız; evet şu anda belki pek çokyatırımın, projenin ödenek yokluğundan dolayı durdurulabilmesi söz konusu ikenözellikle üretime yönelik yatırımların hız kesmeden devam etmesi ve önceliklebu gibi yatırımların bitirilmesi gerekir." diye kaydetti.

Tarımın ve gıda ürünlerinin çok stratejik birer sektörolduğunu, Türkiye'nin gıda maddelerinin üretiminde kendi kendine yeten bir ülkeolarak kalmasının kaçınılmaz olduğunun altını çizen Yapıcıoğlu, bu nedenleçiftçinin çok kıymetli bir hazine gibi korunması gerektiğini söyledi.

Yapıcıoğlu, "Çiftçi; toprağını boş bırakmamalı,toprağını ekip biçmekten korkmamalı, yetiştirdiği ürünün elinde kalmasından yada onu zararla satacağından endişe etmemelidir. Her hal ve şart altında butopraklar ekilmeli ve çiftçinin insanca bir hayat sürebileceği gelireulaşabileceği şekilde tarım politikası belirlenmelidir. Yanlışlar acilengiderilmelidir. Özellikle de suyla buluşması gereken topraklar için gerekliyatırımlara hız verilmelidir." şeklinde konuştu.

Gündeme ilişkin yaptığı değerlendirmeler sonrası basınmensuplarının sorularını yanıtlayan Yapıcıoğlu, yaklaşan yerel seçimlerde ittifakkonusu, siyasette muhalefetin rolü ve tutumu, faiz sisteminin getiri-götürüsü,kayyum uygulamaları ile Kürt meselesine ilişkin konuştu.

"YEREL SEÇİMLERE KENDİ BAŞIMIZA GİRECEKMİŞİZ GİBİHAZIRLANIYORUZ"

Yerel seçimlerle ilgili de konuşan Yapıcıoğlu, "Bizyerel seçimlere kendi başımıza girecekmişiz gibi hazırlanıyoruz. Fakat bu'Mutlaka kendi başımıza gideceğiz, herhangi bir ittifak olmayacak' demekdeğildir. Şartlar oluşursa ittifak ile de girebilir, bir ittifak içerisinde yeralabiliriz. İttifakın şekli ve kapsamı ne olur, sadece bazı yerlerde mi yoksaülke genelinde mi olur onu zaman ve şartlar belirleyecek." dedi.

Halkın gündemi ile siyasetin gündeminin örtüşmediğini, çokfarklı gündemler olduğunu söyleyen Yapıcıoğlu, "Herkes kendi gündeminitoplumun gündemine taşımaya çalışıyor. Toplumun gündeminde olmayan bazı şeyleriısrarla ve sürekli olarak tekrar etmek hiçbir partiye bir şey kazandırmaz.Vatandaş da kendi gündeminden kopuk olan siyasete zaman zaman bazı uyarılarverir, bazen sarı kart gösterir, eğer yetmezse kırmızı kartta da budönüşebilir. Biz diyoruz ki bütün ehl-i siyaset bütün siyasi partilervatandaşın gündemini kendisine gündem etmeli ve sorunlara gerçekçi çözümlerüretmek noktasında yeri geldiğinde belki ortaklaşmalı birlikte hareket edebilmelidir.Siyaset sorunlara çözüm bulma sanatıdır." ifadelerini kullandı.

Muhalefetin görevinin sadece eleştirmek değil aynı zamandayol göstermek olduğunu söyleyen Yapıcıoğlu, "Seçimler yapıldı. Eğer biraksilik veya olağanüstü bir durum olmazsa bir dahaki genel seçim 5 yıl sonrayapılacak. Dolayısıyla şimdiden 5 yıl sonraki seçimlerin yapılacağı gerçeğiniunutarak üç beş ay sonra yapılacakmış gibi eleştirmek, topluma bir şeykazandırmaz. İktidara yolu göstermek, yapmış olduğu yanlışları gösterip doğrusununda ne olması gerektiğini de beraberinde söylemek ve yanlış yaptığı noktalardaiktidarı doğruya yönlendirmek millete bir hizmettir. Hizmet sadeceiktidardayken yapılmaz bu şekilde de hizmet edilebilir." diye belirtti.HABER MERKEZİ

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *