image

İşsizlik Maaşına Nasıl Başvurulur?

Başvuru ve Şartlar:

İşsizlik maaşı almak için genellikle belirli koşulları karşılamak ve başvuru sürecini takip etmek gerekmektedir. İşsiz kalan kişinin genellikle bir iş kaybı yaşaması, işsizlik sigortası primlerini ödemiş olması veya belirli çalışma sürelerini tamamlamış olması gibi belirli şartları sağlaması gerekebilir.

Miktar:

İşsizlik maaşı miktarı, kişinin önceki işinde kazandığı gelire, çalışma süresine ve ülkenin işsizlik maaşı programına göre değişir. Genellikle bir yüzde oranı şeklinde hesaplanır ve belirli bir süre için ödenir.

İşsizlik Maaşına Kimler Başvurabilir?

İşsizlik maaşı alma süresi, ülkeye ve işsizliğin nedenine bağlı olarak farklılık gösterir. Birçok ülkede işsizlik maaşı, belirli bir süre (örneğin, 6 ay veya 1 yıl) için ödenir. Ancak bu süreler, ülkenin işsizlik oranları ve politikalarına göre değişebilir.

Aktif Arama Şartları:

İşsizlik maaşı alan kişilerin genellikle yeni iş arayışında olduklarını ve aktif olarak iş aradıklarını göstermeleri gerekebilir. Bu, düzenli olarak iş başvuruları yapmayı veya iş arama faaliyetlerine katılmayı içerebilir.

İşsizlik Sigortası Fonu:

Birçok ülkede işsizlik maaşı, işsizlik sigortası fonlarından finanse edilir. İşverenler ve çalışanlar bu fonlara prim öderler ve bu fonlar işsizlik maaşı ödemelerini destekler.

İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Şartları

 Çalışan birey, işsizlik aylığından faydalanması için öncelikle kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak, hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurması gerekiyor. Bu şartlar dışında kalan birey, işsizlik aylığından faydalanamaz.

İşsizlik Maaşının Şartları Nelerdir?

İşsizlik maaşı genellikle kişinin işini kendi isteği dışında kaybetmesi durumunda verilir. İstifaya gelenler veya disiplin nedeniyle işten çıkarılanlar gibi belirli koşulları karşılamayanlar işsizlik maaşı alamayabilir.

İşsizlik maaşı programları yatırılan sigorta koduna göre büyük ölçüde farklılık gösterebilir. İşsizlik maaşı almak isteyen kişiler, kendi ülkelerinin işsizlik maaşı programının ayrıntılarını ve gereksinimlerini öğrenmek için yerel hükümet veya işsizlik ofisine başvurmalıdır.

İşsizlik aylığından faydalanan kişilerin, işsiz kaldıkları andan itibaren geçmişte çalıştığı prim gün sayısı dikkate alınır. Ne kadar prim gün sayısı fazlaysa, o kadar süreye mukabil işsizlik aylığından faydalanır.

600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün süreyle işsizlik ödeneği verilir.

İşsizlik Maaşı Hangi Hallerde Kesilir?

İşsizlik maaşı alan kişi; İŞKUR tarafından teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın, teklif edilen iş ikamet ettiği yerin sınırları içerisindeyse, gerekçe göstermeksizin çalışmamak durumunda kesilir.  Müfettişlerce veya kamu idarelerinin denetim elemanları tarafından yapılan denetimlerde İŞKUR'da işsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilmesi halinde kesilir.

İşsizlik maaşı aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri "emeklilik" gerekçesiyle kesilir.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *