image

Evde hazırlanabilecek kürlerle diş taşından kurtulmak mümkün. Diş taşları, sağlık ve estetik açıdan olumsuzluklara sebep olur. Bu nedenle ağız ve diş sağlığı için düzenli bir şekilde diş taşı temizliği yapmanız gerekir. Bu temizliği evde diş taşı temizliği yöntemlerini uygulayarak yapabilirsiniz. Evdeki malzemeleri kullanarak yapacağınız doğal diş taşı temizliği, tartarın azalmasını sağlayarak estetik açıdan görünümün de düzelmesini sağlar. Diş taşını evde temizleme yöntemlerini uygulayarak daha sağlıklı dişlere ve estetik bir ağza sahip olabilirsiniz.

Evde Tartar Temizliği Yöntemleri

Günlük ağız ve diş bakımınızı ihmal ettiğinizde dişlerin üzerinde zamanla yiyecek artıkları sebebiyle yapışkan bir tabaka oluşur. Burada ihmal edilen temizlik nedeniyle bakterilerin artması da etkilidir. Bu tabaka kendi haline bırakıldığında sertleşir ve zamanla kireçlenme başlar. Bu durum kontrol altına alınmadığı zaman diş taşı bir diğer adıyla tartar oluşmasına neden olur. Oluşan tartar dişlerin görünümünde olumsuzluğa neden olurken aynı zamanda diş etlerine de zarar verir. Bu sebeple düzenli diş taşı temizleme işlemi yapılmalıdır.

Diş Taşı Evde Temizlenir mi?

Diş taşı evde temizlenebilir mi sorusu ise farklı yöntemler kullanarak temizlenebilir şeklinde cevaplanabilir. Evde diş taşı (tartar) temizliğini yapmak oldukça kolay bir yöntemdir. Dişlerin temizliği ve bakımı, dikkat edilmesi gereken birinci noktadır. “Evde sağlık uygulamaları” adı altında diş taşı temizliği için birçok yöntem bulunur. Bu uygulamalardan bazıları diş taşı oluşumunu engellerken bazıları diş taşı görünümünün düzelmesine yardımcı olur.

Daha sağlıklı ve daha parlak dişlere sahip olmak için dişlerde oluşan diş taşlarını temizlemek gerekir. Bunun için uzman bir diş hekiminden yardım alabileceğiniz gibi tartara evde çözüm yöntemlerini de deneyebilirsiniz. Doğal, etkili ve güvenli yöntemler kullanarak, evinizde bulunan malzemelerle diş taşı temizliğini evinizin rahatlığında hal edebilirsiniz. En çok önerilen evde diş taşı temizleme yöntemleri şu şekilde sıralanabilir;

Sirke ile Tartar Temizliği

Evde sirke ile tartar temizliği, diş taşı temizleme işlemi sırasında kullanacağınız etkili bir yöntemdir. Hazırlayacağınız karışım ile evde diş taşı temizliği yapmanız oldukça kolaydır. İki yemek kaşığı sirke ve yarım çay kaşığı tuzu yarım bardak suyun içerisine katarak karıştırılır. Hazırlanan karışım ile günde bir kez düzenli gargara yapılır. Düzenli kullanacağınız bu karışım, dişler üzerinde oluşan diş taşının giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca sirkenin antibakteriyel özelliği, ağız içerisindeki istenmeyen bakterileri öldürürken enfeksiyon oluşumunu da engeller.

Karbonat ile Tartar Temizleme

Evde tartar temizliği karbonat ile de mümkündür. Karbonat, diş macunları içerisinde de bulunur. Temizleyici ve beyazlatıcı etkisi olan bir maddedir. Bu sebeple evde karbonat ile tartar temizliği oldukça etkili bir yöntemdir. Evde karbonat ile tartar temizliği yaparak karbonatın antibakteriyel özelliği sayesinde diş taşlarının oluşumunu da engelleyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken, karbonatı ıslak diş fırçanıza dökerek özellikle diş taşının bulunduğu bölgeyi iyice fırçalamaktır. Birkaç dakika dişlerinizi bu şekilde beklettikten sonra ise bol su ile durulayabilirsiniz.

Ceviz Kabuğu ile Diş Taşı Temizleme

Ceviz kabuğu ile diş taşlarını temizleme, evde uygulayabileceğiniz farklı bir yöntemdir. Ceviz kabuğu yöntemini kullanarak evde diş taşı temizlemek için bir kür hazırlayabilirsiniz:

Yaklaşık 4-5 tane ceviz kabuğu bir bardak su ile birlikte yaklaşık olarak 10 dakika kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Soğumuş olan bu suya diş fırçası batırılır ve 10 dakika bu suyun içinde bekletilir. Daha sonra dişlerinizi bu fırça ile fırçalayabilirsiniz. Günde bu işlemi 3 kez yapabilirsiniz. Ceviz kabuğunda bulunan antiseptik özellik sayesinde diş etlerinizi de korumuş olursunuz. Hazırlamış olduğunuz bu suyu daha sonra gargara yapmak için de kullanabilirsiniz.

Tartar Oluşumunu Önlemenin Yolları Nelerdir?

Tartar oluşumu oldukça yaygın olan bir durumdur. Tedbir alınmadığı takdirde çeşitli olumsuzluklara sebep olur. Diş taşı oluşumunu engellemenin formülü, iyi bir ağız bakımına sahip olmaktan geçer. Diş taşı oluşumunu önlemek için dikkat etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:

·         Dişlerinizi düzenli olarak günde iki kez fırçalamak veya misvaklamak, diş taşı oluşumunu engeller. Dişlerinizi fırçalarken sadece görünen ön kısmı değil, arka kısmını da fırçaladığınızdan emin olmanız gerekir.

·         Kullandığınız diş macununun içeriğinde florür olmasına dikkat etmelisiniz.

·         Etkili bir diş temizliği için diş ipi de kullanmanız faydalı olacaktır. Böylece diş taşı oluşumu riskini azaltabilirsiniz.

·         Taze sebze ve meyve tüketerek ağızda oluşan bakterilerin temizlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

·         Ağız içi bakterilerin temizlenmesi için gargara kullanarak tartar oluşumunu engelleyebilirsiniz.

·         Sigara ve tütün ürünlerini kullanıyorsanız; bu ürünler diş taşı oluşturma riskini artırdığı için bunları kullanmayı bırakmalısınız.

Evde Tartar Temizliği Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Tartar temizliği ağız ve diş sağlığı için düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Tartar temizliği aksatılırsa diş eti kanaması olabileceği gibi diş kökleri de zarar görür. Bu durum da diş kaybına sebep olabilir. Tartardan dolayı diş minesi zayıflar ve dişlerde çürükler oluşmaya başlar. Diş taşları sebebiyle ağız içinde koku ve iltihaplanma görülebilir.

Evde diş taşı temizleme sıklığı, kişiden kişiye farklılık gösterir. Ağız ve diş bakımını düzenli olarak yapan birisi ile düzenli yapmayan birisinin tartar temizliği sıklığı farklı olacaktır. Bunun yanında ağzınız ve tükürük yapınız diş taşı oluşumuna yatkınsa daha sık diş taşı temizliği yapmalısınız.

Tartarları evde nasıl yok edebiliriz?

Diş taşlarını evde doğal yöntemler uygulayarak mevcut tartarları giderebilir, yeni taşlar oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Diş taşı evde temizlenir mi?

Tartar temizliği uygulamasını evde de yapabilirsiniz. Doğal kürleri kullanarak temizlik yapmayı deneyebilirsiniz. Ancak diş taşları, diş kökleri ve diş etlerine zarar verecek kadar ileri seviyedeyse bir diş hekimine başvurmanızda fayda vardır.

Limon ve tuz diş taşını temizler mi?

Limon ve tuz karışımı ağız içerisindeki bakterileri yok ederek diş taşlarının giderilmesine yardımcı olur.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *