image

Fahiş kira artışlarının kabul edilemez olduğunu belirtenemlak danışmanları, yüksek kira artışları yüzünden çoğu kez mülk sahipleri ilekiracıların karşı karşıya geldiğini söyledi.

Kira artışlarından en çok dar gelirli vatandaşların muzdaripolduğunu ifade eden emlak danışmanları, acilen kira artışlarının önünegeçilmesi gerektiğini kaydetti.

Emlak danışmanı Abdurrahim Tosun, kira sorununu defalarcadile getirmelerine rağmen olumlu bir adımın atılmadığına şahit olduklarınısöyledi.

"KİRALARIN KARŞILANABİLME İHTİMALİ SIFIR"

Kira artışlarının içinden çıkılmaz bir hal almayabaşladığını belirten Tosun, "Batman'da şu an 20 bin lirayı aşan kiralarvar. Az önce baktım, TÜİK'in verilerine göre 4 kişilik bir aile için yoksulluksınırı 35 bin TL'den bahsediliyor. Olması gereken bu. Maalesef şu anemeklilerin aldığı maaş 7 bin 500 lira, asgari ücret 11 bin 500 lira civarında.Bunları baz aldığımızda kiraların karşılanabilme ihtimali sıfırdır." dedi.

"BAŞIBOŞLUK İHMAL EDİLEMEZ"

Sosyal devlet anlayışı gereği devletin vatandaşlarınaonurluca bir yaşamın zeminini hazırlamak olduğuna işaret eden Tosun, şöyledevam etti: "Bu konuda yükün büyük çoğunluğu yetkililere düşüyor. Doğrudurpandemiyle birlikte dünya genelinde bir ekonomik sıkıntı yaşandı. Türkiye bunudaha fazla hissetti. Ama bu mazeretin arkasına sığınılarak da bu başıboşlukihmal edilemez."

"ACİLEN KİRA DESTEĞİ VERİLMELİ"

Devletin dar gelirli vatandaşa kira yardımında bulunmasıgerektiğini vurgulayan Tosun, "Şu an bir fedakârlık dönemi gibi görülmesigerekiyor bu sürecin. Bu sorunların birkaç çözüm yolu var. Devletin sosyalkonut projesine ivedilikle el atması gerekir. Bu konu uzun bir zamanalacağından dolayı acil olarak devletin dar gelirli vatandaşa kira desteğivermesi lazım. Bu bir pansuman işlevi görür. Sonrasında daha makul çözümler debulunabilir." diye konuştu.

"DEVLET YASA ÇIKARMALIDIR"

Konuşmasında mülk sahiplerine de çağrıda bulunan Tosun,şunları söyledi: "Mülk sahiplerinin de biraz vicdanlı davranmasıgerekiyor. Devletin de hukuki bazı uygulamalar, yasalar çıkarması gerekiyor.Ama önemli olan vatandaşların dayanışma içerisinde olmalarıdır. Şu anda öylegözüküyor ki yük yine vatandaşa kalmış. Mülk sahiplerinin de kiracısınıdüşünmesi, alacağından hakkı olsa dahi biraz fedakârlık yapmasını bekleriz.Ayrıca devletin dar gelirli vatandaşa kira desteğinde bulunması elzemdir."

Bir diğer emlak danışmanı Orhan Tuncer ise son aylardakikira fiyatlarının çok fahiş oranda yükseldiğine, bu durumun can sıkmayabaşladığına dikkat çekti.

"KİRALAR 20 BİN LİRAYI GEÇTİ"

Özellikle dar gelirli vatandaşların uygun fiyata kiralık evbulmada ciddi problem yaşadığını belirten Tuncer, "Kira fiyatlarınınyüksek oluşundan dolayı vatandaşlar maalesef ev kiralayamıyor. Kiralar 20 binlirayı geçti. Bu nedenle devlet bir an evvel bu duruma el atması lazım.Kiralara çözüm bulması lazım." ifadelerini kullandı.

"MAĞDURİYET HAD SAFHADA, BİR AN EVVEL ÇÖZÜMBULUNMALI"

Kira artışlarından en çok vatandaşların mağdur olduğunuifade eden Tuncer, "Şu an kiralık ev dahi yok. Mağduriyet çok hadsafhadadır. Beraberinde sıkıntılar da çıkıyor. Kiracı ile ev sahibi arasındatartışmalar çıkıyor. Bu durum kavgaya kadar varıyor. Artık gerçekten çok büyükbir sıkıntı. Devlet bir an evvel buna bir çözüm bulması lazım. Devlet daireüretimi TOKİ eliyle çoğaltması lazım ki kira talebi karşılanabilsin."dedi.

 (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *