image

Sigorta Bittikten Sonra Sağlıktan Yararlanma

5510 sayılı Kanuna göre, ne sebeple olursa olsun işten ayrılan SSK’lılar, Bağ-Kur’lular ve Devlet Memurları sigortalılıklarının sona erdiği tarihten geriye doğru 1 yıl içinde en az 30 gün primleri varsa sigortalılıklarının sonra erdiği tarihten itibaren 10 gün süre ile Genel Sağlık Sigortasından yararlanmaya devam edeceklerdir.

Bu kişilerin şayet işten çıktıkları zaman itibariyle geriye dönük olarak 1 yıl içinde 90 günlük sigortalılıkları varsa, 90 gün daha sağlıktan yararlanacaklardır. Yani toplamda işten ayrıldıktan sonra 100 gün daha sağlıktan yararlanabilecektir.

Ancak, işten ayrılıktan sonra 10 gün sağlıktan yararlanabilmek için sigortalılık niteliğinin yitirildiği tarihten önce en az 30 gün GSS prim ödeme gün sayısının olması gerekmektedir. Kişi 5 gün çalışıp işten ayrılırsa sağlık hizmetinden yararlanamayacak fakat 30 gün çalışıp işten ayrılsa işten çıkış tarihinden itibaren 10 gün süreyle sağlıkta yararlanacaktır.

Sigorta Bittikten Sonra Sağlıktan Yararlanma Hakkı Olmayan Durumlar

Bazı durumlar, yukarıdaki haklardan yararlanmaya engeldir. Bunlar:

·         İsteğe Bağlı Sigortalılar

·         Çırak ve Stajyer Öğrenciler

·         İş-kur Kursiyerleri

·         Sosyal Güvenlik Sözleşmesi olmayan ülkelerde çalıştırılanlar; bu sürelerden yararlanamaz.

Bunların; sigortalılık niteliği sona erdiği an 100 gün daha sağlıktan yararlanma kuralına tabi olmayıp aynı gün sağlıktan yararlanma hakları bitmektedir.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *