image

Teknolojinin gelişmesi; yetişkin insanların yaşam ve çalışma koşullarını değiştirdiği gibi çocukların da oyun şekillerini değiştirdi. Eskiden hemen hemen her sokakta koşup zıplayan çocuklar, artık evlerinde saatlerce bilgisayar ya da tablet başında beden gücü harcamadan vakit geçiriyor.

Gelişim çağındaki çocukların maruz kaldığı hareketsiz yaşam başta obezite olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

Uzmanlar; eskiden sokakta oynanan ve artık 'geleneksel oyun' olarak tanımlanan oyunların, çocukların eğitimi ve kişiliği üzerindeki olumlu etkileri olduğunu vurguluyor. Geleneksek oyunlar, çocukların hem kültür ve gelenek kodlarını tekrarlıyor hem de farklı kültürlere aşinalık kazanarak gelişimine katkı sağlıyor.

Geleneksel-kurallı oyunların Milli Eğitim Bakanlığının müfredatlarına bakıldığında okul öncesi dönemden başlayarak mutlaka çocukların teneffüslerinde ve ders içeriklerinde yer verilmesi gerektiğini dile getiren Çocuk Gelişimi Uzmanı Elif Konar Özkan, "Bu durum bazen diğer 'daha önemli' görülen konulardan dolayı es geçilebiliyor ama geleneksel oyunlar pek çok açıdan çocuğun gelişimini destekliyor. Çocuğun hem bedensel gelişimini destekliyor, motor gelişimini destekliyor, hareket imkanıyla enerjisini atmasını sağlıyor çünkü o enerji vücudun içinde biriktiğinde psikolojik sıkıntılara yol açabiliyor. Bedensel anlamda hareket ettiğinde hem vücudu gelişmiş oluyor, daha sağlıklı bir birey olarak yetişmiş oluyor hem de hareket imkanıyla zihin gelişimini desteklemiş oluyor. Bunların dışında oyunların iyi edici bir etkisi vardır. Çocuğun gün içerisinde yaşadığı ve çok kolay atamadığı bazı sıkıntılı durumları bu oyunlar neticesinde tolere etme imkanı bulduğunu görüyoruz. Dünyayı, insanları; ben ve ötekini, ben ve başkasını kurallı-geleneksel oyunlar sayesinde daha iyi dengelemiş oluyor ve tecrübe kazanmış oluyor. Bir yönüyle de toplumsal ve ahlaki katkısı ve etkisi var. Eğiticilik yönü var çünkü burada paylaşmayı ve rekabeti deneyimlemiş oluyor. Bunlarla birlikte çocukta kavram hazinesi oluşturuyor, dağarcık oluşturuyor çünkü nesneler arasındaki benzerlik farkları oyun yoluyla belirlenmiş oluyor. Rol dağılımı, paylaşım yapılıyor ve kendi üstüne düşen sorumluluğu yüklenmeyi öğrenmiş oluyor.” dedi. İLKHA

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *