image

Batı Raman’da düzenlenen etkinliğe katılan Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir Perseid Meteor Yağmuru Gözlem Şenliği için bazı açıklamalarda bulundu. 

 

Gökyüzü gözlem etkinliklerinin birincisini düzenlediklerini belirten Demir, “Bugün burada öğrencilerimizle birlikte meteor yağmurunu izlemeye geldik. Sadece öğrencilerimiz yok Batmanlı vatandaşlarımız da buradalar. Gözlem yapıyoruz. Bu birinci gözlem şenliğimiz. Batman Üniversitesi bünyesinde daha öncesinde de yaptığımız hazırlıklarımız var. Uzay çalışmaları ile ilgili konferanslar yaptık. Şimdi bilimsel araştırmalarımızı ve çalışmalarımızı daha da ileri götürüyoruz.” dedi.  

 

Genlerin geleceğin mesleklerinden olan Uzay Çalışmalarına hazırlamak istediklerini aktaran Demir, Uzay alanında uzaman araştırmacılarla çalıştıklarını söyledi. 

 

Farklı birçok kurum ve kuruluşlarla uzay gözlem çalışmalarında bulunduklarını açıklayan Demir Gerek üniversitemizin gerek diğer kamu ve kuruluşların bu anlamda kaynaklarını kullanıyoruz. Diğer kamu kuruluşundaki aynı amaca hizmet edecek olan çalışmaları da alıp burada kendimiz değerlendiriyoruz.” şeklinde konuştu. 

 

Gelenekselleştirmeye çalıştıkları gözlem etkinliği ile Batman’ı Astroturizm alanında önemli bir konuma taşımak istediklerini ifade eden Demir, “Farklı mekanlarda Batı Raman’dayız şu anda. Kampüsümüzde, Hasankeyf, Beşiri, Sason, Kozluk ve Gercüş’te bunları her sene farklı bir ortamda, havanın el verdiği ölçüde ve gözlemlerin yapılabileceği açılarda bunları yerine getirmeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu. 

 

Batman’ın Astronomi alanında da ön plana çıkmasını sağlamak istediklerine değinen Demir, “Bu şekilde hem bilimsel çalışmaları yerine getirmeyi hem de kadim toprakların modern şehri Batman’ın turizm potansiyelini daha da katkı sunmayı amaçlıyoruz.” diye konuştu. 

 

Batman Üniversitesi Beşiri Yüksek Okulunde görev alan Doç. Dr. Ali İhsan Keskin Perseid Meteor yağmurlarının en çok meteoru çok kısa bir süre de bir arada görmemize neden olduğu için önemli olduğunu belirterek, “Genel olarak yılın on iki ayının diğer aylarında da meteor yağmurları gözükür ama bunun ayrıcalık özelliği ortalama saatte 120 taneye yakın görülme olasılığıdır. Bu geçmişte Perseid Kuyruklu Yıldızın kendi kuyruğunda güneşten dolayı bıraktığı kayaçların ve küçük toz parçalarının dünya ile beraber çarpışması olayıdır.” dedi. 

 

Kuyruklu yıldızdan kopan parçaların dünya yörüngesi ile birleşmesi ile meydana gelen olaya Perseid Meteor Yağmuru dendiğini ifade eden Keskin, çok sayıda olması diğer meteor yağmurlarından ayrılmasını sağladığını belirtti. 

 

Canlı bir şekilde gözlemleme fırsatı olduğunu belirten Keskin, “Öğrencilerimizle burada uzaysal olayı sanal dünya da değil de gerçek dünyada bizzat bu teleskoplarla izlemek onlar içinde bir merak sağlayacaktır. Umarım bu etkinlikler devam edecektir.” dedi.

 

Batman’da bir ilki yapmak istediklerini ve geleneksel hale getirmek istediğini söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Kadri Kurt, Bunu devam ettirirken sadece Batman özelinde kalmayacağız. Türkiye’nin bütün araştırmacılarını üniversitelerinden gözlem yapmak isteyen bilim insanlarını Batman’da, Batı Raman Dağı, Hasankeyf’te ve değişik ilçelerimizde ağırlamak istememizden kaynaklıdır.” şeklinde konuştu.  

 

Gözlem etkinliğine katılan vatandaşlar ve çocuklar teleskoplarla yıldızları inceleyerek meteor yağmurunu gözlemlemeye çalıştı. 

 

İlki Batı Raman’da düzenlenen Perseid Meteor Yağmuru Gözlem Etkinliğine birçok öğrenci ve vatandaş katıldı. EKREM GÜLŞEN

 

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *