image

Hava sıcaklığının 35 dereceyi bulduğu temmuz ayında bazı çiftçiler, yetiştirdikleri ürün hasadını geleneksel yöntemleri kullanarak tırpanlarla hasat yapmaya devam ediyor.

Arazileri biçerdöverin çalışmasına elverişli olmadığı için tırpanla her yıl 5 dönümlük alanı yaklaşık 1 hafta boyunca tırpanla biçtiklerini belirten çiftçi Reşat Kılıç, hasat sırasında zorlandıklarını ama ürünü biçmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Ağrı'nın Taşlıçay ilçesine bağlı Tanyolu (Qızılzîyaret) köyü Yaylacık mezrasında arazileri bulunan Kılıç, hasat yapıldıktan sonra balyaları kamyonlara yüklediklerini söyledi.

Reşat Kılıç, "Biçerlerin girdiği yerler var giremediği yerler var. Bazı yerler çamurdur bazı yerler çimenli olduğu için biçer girdiği zaman iyi biçilmiyor. Çimenli yerlere girdiği zaman iyi biçilmiyor tırman ile biçmek zorundayız. Zordur ama mecbur başka imkân yok. Her yıl bu şekilde biçiyoruz ürünümüzü. Arazimizin bir kısmına biçer giriyor bir kısmına ise giremiyor. 5 dönümlük arazimizi tırpan ile biçiyor ve bir hafta boyunca bu çalışmayı yapıyoruz. Biçerdöver olsa tarlaya girdiği günde 2 saat içinde biçimi gerçekleştirir. Bu sıcakta ayrıca balya makinesi gelecek balya yapacağız. Daha sonra kamyona yükleyeceğiz." dedi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *