image

Çocuklarda kabızlık sık karşılaşılan bir sorundur. Çocuklarda peklik çekme olarak da bilenen kabızlık, genellikle seyrek bağırsak hareketleri veya sert, kuru dışkı olarak belirti verir. Çeşitli faktörler çocuklarda kabızlık nedeni olabilir. Çocuklarda kabızlığın nedenleri ve çocuklardaki kabızlığa iyi gelen bitkisel, doğal yöntemleri yazımızda bulabilirsiniz.

Çocuklarda kabızlık nedenleri

Çocuklarda kabızlığın en sık karşılaşılan nedeni yeterli sıvı ve lifli besin tüketmemeleridir. Meyve ve sebzeler önemli lif kaynaklarıdır.

·         Dışkı yapmak için tuvalete gitmeme ve dışkılamayı erteleme

·         Doğuştan gelen anatomik sorunlar (Bağırsak genişliği gibi doğuştan gelen hastalıklar)

·         Stres, psikolojik sorunlar (Anne baba ayrılığı, aile fertlerinden birinin ölümü gibi)

·         Günde 2 su bardaktan fazla inek sütü tüketme

·         Sürekli katı gıda ile beslenmek

·         Hipotiroid (Tiroid hormonunun yetersiz oluşu) ve hipokalsemi gibi hormonlarla ilgili problemler

·         Çocukta anal fisür (Makatta çatlak)

·         Muz, patates, makarna, pilav, pirinç lapası gibi kabızlık yapan yiyeceklerin sık tüketilmesi

Çocuklarda kabızlığı geçiren kürler

o   1 kuru incir, 2 kuru kayısı, 2 kuru eriği ufak ufak doğrayıp, 1.5 çay bardağı kaynar suya atın. Ilıyınca içince 1 yemek kaşığı zeytinyağı katıp, bunu ara ara çocuğunuza içirebilirsiniz.

o   Erik suyu, özellikle kara erik çok faydalı. Hoşafı da olur. Kara erikleri suya atıp kaynatın, ılıyınca bu sudan bebeğinize bol bol içirebilirsiniz.

o   Armut ve taze incir kabızlığın geçmesine yardımcı en etkili meyvelerdendir. Armut suyu, elma suyu da içirebilirsiniz.

o   Bebeğiniz 6 aydan büyükse; armut, şeftali ve kayısıyı katı meyve sıkacağından geçirip suyunu biberona koyup günde 2 kere içirin.

o   2-3 tane kuru kayısıyı cezvede az bir suyla haşlayıp rondodan geçirin içine bir çay kaşığı zeytinyağı, çay kaşığının ucuyla kuru nane katıp çocuğunuza bu karışımı yedirin.

Ceviz Kürü

Kabızlıktan kurtulmak için en etkili kesin çözüm cevizi kürü yapmaktır. Geceden 1 su bardağı suya 2-3 adet ceviz atın. Sabahleyin aç karnınıza bu suyu içip cevizleri yiyin. 1 hafta içinde kabızlıktan eser kalmayacaktır. Her gün buna devam edin.

Kuru üzüm

Kuru üzüm lif açısından zengin yapısı ile çocuklardaki kabızlığa en iyi doğal çözümlerdendir.1 avuç kuru üzümü geceden suya batırın ve sabahları ilk işiniz suyunu süzüp, çocuğunuza bunu yedirmek olsun, kuru üzüm doğal laksatif olarak çocukların bağırsaklarını çalıştırıp, kabızlıktan kurtarır.

Zeytinyağı ve limon karışımı

1 tatlı kaşığı zeytinyağı ile 1 tatlı kaşığı taze sıkılmış limon suyunu karıştırın ve sabahları çocuğunuza aç karnına şurup gibi içirin.

Ayrıca 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile 2 yemek kaşığı portal suyunu karıştırıp, çocuğunuza içirebilirsiniz.

Rezene tohumları

Rezene çocuklarda kabızlık için kesin doğal çözümlerdendir. Sindirim sistemini düzenleyip bağırsakları çalıştırır. 2 bardak suyu cezveye koyun, ardından 1 tatlı kaşığı rezene tohumunu içine atıp kaynatın. Ocaktan alıp 10-15 dk demleyin. Süzüp soğumaya bırakın. Çocuğunuza ara ara bu sudan içirin. Rezene tohumlarını aktardan bulabilirsiniz.

Hint yağı

 Hint yağı doğal müshildir ve kabızlık için rahatlama sağlar. 2 yaş üzerine çocuklarda 1 bardak süte 1 tatlı kaşığı organik Hint yağı katıp, karıştırın ve çocuğunuza için.

Keten tohumu yağı

Preslenmiş keten tohumları yapılmış keten yağı, mineral yağ gibi çalışan doğal müshildir. Keten Tohumu Keten tohumu dışkıyı yumuşatıp, kabızlığa şifa olur. Kabızlık geçene kadar, çocuğunuza günde organik 1 yemek kaşığı keten tohumu yağı içirin yahut 1 yemek kaşığı keten tohumunu blenderdan geçirip, yedirin.


0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *