image

Ülkemizde resmi devlet kurumları ve sosyal yardımlaşma dernekleri engelliler için birçok çalışma yürütmektedir. En çok üzerinde durulan konularda biri, okullaşma oranlarının artırılmasıdır. Engelliler için okula gitmede engellerin kaldırılması için gerekli olan bütün adımlar atılmaktadır.

Resmî kurumların ve sosyal yardım kuruluşlarının engelliler için yaptığı çalışmalar nelerdir?

Engellilerin rehabilitasyon merkezlerinden daha kolay yararlanmaları için bu merkezler tamamen ücretsiz hale getirilmiş, bu merkezlerin daha çok açılması sağlanmış, bu okullara gidiş – geliş servislerinin ücretsiz olması sağlanmıştır.

Engelli vatandaşların bakımını yapan aile bireylerine maaş bağlanıp, hayatları bir nebze de olsa kolaylaştırılmaya çalışılmıştır.

Hangi kurumlar engellilerin hayatını kolaylaştırmak içi çalışmalar yürütüyor?

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi okullarda özel ve kaynaştırma sınıfları açılmış ve engelli öğrencilerin normal eğitim ve öğretimden geri kalmamaları için önlemler alınmıştır, yine bu okullara giden engellilere de servisler ücretsiz hizmet vermektedir.

Resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşları engelliler için çeşitli faaliyetler yapmaktadır. Engelliler için yapılan faaliyetler sosyal faaliyetler olarak herkesin yararlandığı bir devlet hizmetidir.

Resmi kurumlar ve sosyal yardım kuruluşları sağlık, eğitim, kültür, bilim, sanat alanında engellilerin gelişimlerinde ve topluma kazandırılmasında görevler üstlenmektedir. İş yerlerinde çalışmak, toplum içinde olmak engellilere yapılan en önemli yardımlardır. Resmi kurumların ve sosyal kuruluşların sosyal sorumluluk projesi olarak yapılması toplumda bazı değerlerin ortaya çıkması, yaşatılması ve gelecek nesillerin öğrenmesi için gereklidir.

Engellilere tanınan ayrıcalıklar hangileridir?

·         Engelli bireyler, Devlet hastanelerine giderek heyet raporu alır ve engel durumunu belirlerler.

·         Engelli bireyin raporu Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne gider. Burada engelin durum incelemesi yapılarak engelli bireylerin alacağı eğitim alanları tespit edilir. Bu alanlara yönelik olarak yönlendirmesi yapılır.

·         Okul çağındaki öğrenciler Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından yönlendirildikten sonra ilgili okullarda bu öğrencilere yönelik sınıflar hazırlanmaktadır. Bu sınıflar, Kaynaştırma Sınıfı ve Özel Eğitim adı altında okullarda oluşturulur.

·         Lise çağına gelmiş, ‘Hafif Düzey Zeka Geriliği’ tespit edilen bireyler için Mesleki Eğitim Merkezleri bulunmaktadır.

·         Ağır ve Orta Ağır otistik, Ağır ve Orta Ağır Zihinsel engelli bireyler için Özel Eğitim Uygulama Merkezleri açılmaktadır. Burada Rehberlik ve Araştırma Merkezleri tarafından belirlenen konularda eğitimler verilmektedir.

·         Engelli bireylerin gelişimlerinin kontrolü her yıl Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından takip edilmektedir.

·         Engelli olmuş ve sokağa bırakılmış çocuklar için Sevgi Evleri’nde barınma ve bakım hizmeti sağlanmaktır. (Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı nezdinde)

·         Okul zamanlarının dışında engelli bireylerin eğitimleri devam etmektedir. Bu konuda Özel Rehabilitasyon Merkezleri, Rehberlik ve Araştırma Merkezi tarafından belirlenen konularda eğitimleri desteklemektir.

·         Belediyeler ve bir çok Sivil Toplum Kuruluşları da bu konularda çalışmalar yürütmektedir.

·         Engelli vatandaşlara engel durumlarına göre maaş bağlanmaktadır.

·         Engelli bireye bakmakla yükümlü aile üyelerine sosyal yardım yapılmaktadır.

·         Belediyeler kaldırımlara engelli bireylerin rahat hareket etmesi için kılavuz taşlar ve rampalar yapmaktadır.

·         Ulaşım araçlarına asansörler ve rampalar yapmak da belediyelerin yaptığı faaliyetlerdendir.

·         Engelli bireylerin ulaşımı için özel araçlar gerekebilir. Belediyeler bunları da temin eder.

·         Toplu Ulaşım, engelli bireyler için indirimlidir.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *