image

Küresel Isınma Nedir?

Küresel ısınma ya da iklim değişikliği olarak adlandırılan, canlıların yaşamını pek çok bakımdan tehdit eden sürece kısaca Küresel Isınma deniliyor.

İnsan tarafından atmosfere verilen gazların sera etkisi yaratması sonucunda dünya yüzeyinde sıcaklığın artmasıyla küresel ısınma oluşuyor. Sera etkisinin artması, atmosferin üst bölümünün yani stratosferin soğumasına, alttaki troposferin ise ısınmasına yol açıyor.

Küresel Isınmanın Nedeni?

Son yüzyılda ciddi bir artış gösterdiği belirtilen küresel ısınmanın en önemli nedeni, sera gazlarının (GHG) sanayileşmeyle birlikte insanların faaliyetleri sonucu atmosfer içindeki emisyonlarının çok önemli oranlarda artmasıdır.

Küresel ısınmanın başlıca nedenleri:

 1- Nüfus ile doğru orantılı olarak dünya genelinde tüketimin artması

 2- Çarpık kentleşme

 3- Yeşil alanların tahrip edilmesi

 4- Petrol ve benzin kullanımının dünya genelinde %300 oranın artması

Küresel Isınma Nasıl Ortaya Çıktı?

Dünya’nın ortalama sıcaklığının 1906-2005 yılları arasında yaklaşık 0,74°C arttığı görülüyor. Üstelik sıcaklık artışı giderek hızlanıyor. Deniz seviyelerinin yükselmesi, buzulların giderek erimesi, okyanusların sıcaklığındaki artış gibi pek çok gözlemsel olgu da Dünya’nın ortalama sıcaklığının artmakta olduğunu gösteriyor. 1880-2011 yılları arasındaki en sıcak 13 yılın 11’i 2001-2011 arasında yaşandı.

1979’dan beri yapılan gözlemler her on yılda bir karaların sıcaklığının ortalama 0,25°C, denizlerin sıcaklığının ise ortalama 0,13°C arttığını gösteriyor. Denizlerin karalara göre daha yavaş ısınmasının nedeni ısı kapasitelerinin karalara göre daha yüksek olması. Ayrıca denizler buharlaşma yoluyla karalara göre çok daha fazla ısı kaybediyor.

İklim değişikliği çok önemli sonuçlara yol açabilir. Örneğin ortalama sıcaklığın artması, denizlerin yükselmesine ve çöllerin büyümesine neden olabilir. Bunun yanı sıra bazı bölgelerde kuraklığın artmasıyla zirai üretim azalabilir. Ayrıca iklim değişiklikleri sel, fırtına gibi doğal afetlerin artmasına ve okyanusların asitlik derecesinin değişmesine de neden olabilir.

Küresel Isınma Nasıl Önlenir?

 1- Bol bol ağaçlandırma yaparak

 2- Elektrikli aletleri daha az kullanarak.

 3- Çevre konusunda daha bilinçli davranarak.

 4- İhtiyacımız olmayan şeyleri satın almayarak tükenmeyerek

 5- Bozulan makineleri atmak yerine tamir ederek

 6- Naylon ve plastik maddeleri çok daha az kullanarak

 7- Poşet yerine kese kağıdı kullanarak

 8- Kullanılan plastik, cam ve kağıtları çöpe atmak yerine geri dönüşüme göndererek

 9- Ozon tabakasını korumaya yönelik somut adımlar atılması

 10- Kimyasal ham madde kullanımının en aza indirgenmesi

KÜRESEL ISINMA VE OZON TABAKASININ İNCELMESİ SÜREÇLERİ

Ozon, bir sera gazıdır. Atmosferdeki ozon dağılımı ile, iklim değişikliği arasında önemli ilişki vardır.

Geçtiğimiz 10 yıllık dönemlerde oluşan, stratosferik ozondaki incelme ve küresel troposferik ozondaki artışlar, iklim değişikliğine katkıda bulunmaktadır. Küresel ısınmanın bir sonucu olarak, ozon düzeyleri, yeryüzünde artmıştır. İklim değişikliğini etkileyen bu katkılar önemlidir. Ancak diğer tüm sera gazlarının toplam katkısı ile karşılaştırıldığında, bu etkinin sınırlı olduğu görülür.

Kloroflorokarbon(CFC), Hidrokloroflorokarbon (HCFC) ve Halonlar gibi, ozon incelten gazlar, aynı zamanda, iklim değişikliğine de katkıda bulunmaktadır. Bu nedenle ozon ve iklim değişikliği arasında, dolaylı bir ilişki vardır.

Ozon Tabakasının İncelme Süreçleri

Dünya'daki insan aktivitelerine bağlı, stratosferik ozon İncelmesindeki aşamalar:

1) Halojen kaynaklı gazlar, insan aktiviteleri ve doğal işlemlerle yeryüzeyine atılır.

2) Halojen kaynaklı gazlar, atmosferde toplanır, rüzgar ve diğer hava hareketleriyle, atmosferin alt tabakalarına dağılır.

3) Halojen kaynaklı gazlar, hava hareketleriyle stratosfere taşınır.

4) Çoğu Halojen kaynaklı gaz, stratosferde, Güneş'ten gelen ültraviyole(UV) radyasyonla, kimyasal reaksiyona girerek, etkili halojen gazlara dönüşür.

5) Etkili halojen gazlar, tropikal enlemler dışında, tüm küre üzerinde,stratosferik toplam ozonun, kimyasal bozulmasına sebep olur. Kutuplu stratosferik bulutlar, kutup bölgesinde, kışın ve ilkbaharda, halojen gazlar vasıtasıyla, ozon tabakasındaki incelmeyi artırır.

6) Etkili halojen gazları içeren hava, traposfere döner ve bu gazlar, bulut ve yağmur içerisindeki nemle, havadan yeryüzeyine uzaklaştırılır.

GÜNEŞİN ZARARLI IŞINLARINDAN CANLILARI KORUYAN OZON TABAKASI ATMOSFERİN HANGİ KATMANINDA BULUNUR?

Atmosferdeki sera gazları miktarının aşırı artmasından kaynaklanan küresel ısınmaya neden olan gazların başında atmosfere salınan yüksek miktardaki karbondioksit gelmektedir.

Atmosferdeki ozonun %90’ı, Stratosferin üst kısmında yer yüzeyinden 15-50 km arasında yer almaktadır. Toplam ozonun bulunduğu tabakaya Ozon tabakası adı verilmektedir.  Ozan tabakası Güneş’ten gelen UV-B ve UV-C gibi zararlı ışınlarını tutarak Dünyanın yüzeyine ulaşmasını ve canlıların yaşamını tehdit etmesini önler.

OZON TABAKASININ OLUŞUMU NASILDIR?

Fotosentez sonucunda oksijenin stratosfer tabakasında birikmesiyle güneş ışınları bu tabakada bulunan oksijen moleküllerine çarpmış ve bu moleküllerin iki oksijen atomuna bölünmesini sağlamıştır. Bunun sonucunda oksijen atomları ile oksijen molekülleri birleşerek ozon molekülünü, o da ozon tabakasını oluşturmuştur.

Canlıların korunmasını sağlayan Ozon tabakası kimyasalların da etkisiyle delinme tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır. Dünyada kullanılan azot, klor, hidrokloroflorokarbonlar (HCFC), kloroflorokarbonlar (CFC) gibi maddelerin etkisiyle ozon tabakasındaki incelme özellikle Güney Kutbu'nda görülmüştür

Atmosferdeki sera gazları tarafından uzaya yayılması engellenen aşırı ısının önemli bir kısmı okyanuslar tarafından soğuruluyor. Bu durum yeryüzünün ortalama sıcaklığının daha yavaş bir biçimde artmasına neden oluyor.  Ancak okyanus suları ısındıkça etkinlikleri de azalmaktadır. Bu durum 1900’lerin ikinci yarısında tespit edilmiş sulardaki ısınmanın üçte birinin, atmosferdeki ozon seviyesinde yaşanan değişimlerle bağlantılı olduğu ortaya konulmuştur.  CFC kullanımının yasaklanması ile ozon tabakasının incelmesinin durduğu hatta tabakanın kendi kendini tamir ettiği ve kalınlaştığı belirtilmiştir.

Ozon Gazının İklim Değişikliği Üzerine Etkisi

İklim değişikliğinin ana nedenlerinden biri küresel ısınmadır. Küresel ısınmaya ise sera gazlarının neden olduğu bilinmektedir. Ozonun bir sera gazı olması nedeniyle, ozon ve iklim değişikliği arasında önemli ilişki vardır. Ozon tabakasındaki incelme, tek başına iklim değişikliğinin ana nedeni değildir. Sonuç olarak; ozon iklimi, iklim de ozonu etkilemektedir.

Geçmiş yaklaşık 30 yıllık periyotta oluşan stratosferik ozon incelmesi ve küresel troposferik ozondaki artışların iklim değişikliğine katkısı olduğu düşünülmektedir. İklim değişikliğine neden olan bu katkılar önemlidir, ancak diğer tüm sera gazlarından kaynaklanan toplam katkı ile karşılaştırıldığında küçük olduğu görülmektedir.

Hükümetler arası İklim Değişikliği Panelinin (IPCC) 2007 Yılı Değerlendirme Raporunda; troposferik ozonun küresel ısınma üzerine etkisinin, karbondioksit’in yaptığı etkinin ancak % 25’i kadar olduğu belirtilmektedir.

OZON TABAKASI İNCELİRSE NE OLUR

Ozon tabakasının incelmesi halinde dünyaya ulaşan zararlı güneş ışınları cilt kanseri ve bağışıklık sistemi rahatsızlıklarının artmasına yol açacak, ekolojik denge bozulacaktır.

OZON TABAKASI HANGİ KATMANLARDA BULUNUR?

Atmosferdeki ozonun %90’ına yakını, yer yüzeyinden itibaren yaklaşık 10–50 km (32.000–164.000 feet) seviyeleri arasında bulunan stratosfer tabakası içinde yer alır. Geri kalan %10’luk ozon miktarı ise yerden yaklaşık 10–15 km’ye kadar uzanan troposfer tabakası içinde bulunmaktadır. Ozon yıl boyunca ekvator kuşağı üzerindeki stratosfer tabakasında üretilmekte, hava hareketleri ile buradan kutuplara doğru taşınmaktadır.

OZON TABAKASINI NASIL KORURUZ?

-CFC ve HCFC içeren spreyleri kullanmayın

-Buzdolabınızın ve derin dondurucunuzun termostatını doğru sıcaklığa ayarlayın

-Aracınızda ozon tabakasına zarar veren maddeleri içermeyen klimaları tercih edin

-Buzdolabını, kondansatörün bulunduğu arka tarafta düzenli olarak temizleyin

-Eski buzdolapları, dondurucular veya klima üniteleri, yasaklar uygulamaya konmadan önce üretilen ozon tabakasını incelten maddeler içerebilir. Bakım ve geri dönüşümünü sağlayın

OZON TABAKASININ DELİNMESİ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE SEBEP OLUR MU?

Ozon tabakasında meydana gelen delinmenin doğrudan iklim değişikliğine neden olmayacağı ancak Güney Yarım küre üzerindeki iklimi etkilediğini söylemek mümkündür. Zararlı UV ışınlarının bir kısmı ozon deliği boyunca kayar ancak bu güneş enerjisinin yüzde birinden az bir kısmı kadardır. Bu yüzden ozondan kaçan UV ışınlarının gezegen üzerinde küresel ısınmaya sebep olduğunu söylemek pek mümkün değildir.

OZON TABAKASININ KORUNMASINA YÖNELİK ÇALIŞMALAR

Ozon tabakasının korunması amacıyla; ilk kez 1985 yılında “Ozon Tabakasının Korunması İçin Viyana Sözleşmesi” kabul edilmiştir. Bu sözleşme; araştırma, ozon tabakasının sistematik gözlenmesi, CFC üretiminin izlenmesi ve bilgi paylaşımı hususlarında hükümetler arası iş birliğinin sağlanmasını teşvik etmiştir. İkinci olarak, Eylül 1987’de “Ozon Tabakasını İncelten Maddelere İlişkin Montreal Protokolü” kabul edilmiştir. Montreal Protokolü ile periyodik olarak yapılan bilimsel ve teknolojik değerlendirmeler temel alınarak, azaltım takvimi revize edilebilecek şekilde oluşturulmuştur.

196 ülkenin taraf olduğu Montreal Protokolü, çevre konusunda oluşturulmuş en başarılı çok taraflı anlaşma olarak tanımlanmaktadır. Türkiye; protokole 19 Aralık 1991 tarihinde taraf olmuştur ve tüm değişikliklerini kabul etmiştir. Ülkemiz Montreal Protokolünün uygulanmasında en başarılı ülkeler arasında yer almaktadır. “Ozon Azalması Bilimsel Değerlendirmesi”ne (2010) göre; ozon tabakasının kendisini onarması için konulan hedef 1980 yılı değerleridir. Kuzey yarımküre orta enlemlerinde ozon değerlerindeki iyileşmenin 2015 yılından itibaren başlayacağı, 2050’li yıllarda ise ozon değerlerinin 1980 yılı seviyesine döneceği beklenmektedir.

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *