image

İlaç fiyatlarının belirlenmesinde kullanılan Euro kurunun 10,75'den 14,04'e yükseltilmesiyle ilaç fiyatları yüzde 30 zamlanmış oldu.

Eczacı Murat Günaydın, ilaçlara yapılan zamların eczacıların işine gelmediğini söyledi.

Son günlerde yaşadıkları sıkıntıların başında ilaç yokluğu olduğunu belirten Günaydın, "İlaç sıkıntısını uzun bir süredir çekiyoruz. Ama son zamanlarda ilaca zam beklentisi nedeniyle ilaç yokluğunu daha sık yaşamaya başladık. Geçen hafta ilaçlara zam demesek de zam olarak nitelendiremeyiz ama ilaç fiyatlarında bir artış oldu. Bu artışın temel nedeni Euro kurunun güncellenmesidir. Geçen haftaya kadar ilaçta Euro kuru 10,79 üzerinden hesaplanıyordu. Yüzde 30,5’lik Euro kuruna yapılan zamla beraber bu oran 14,03’e çıktı ve bununla beraber maalesef ilaç fiyatlarında bir artış oldu." dedi.

"İlaçların fiyatlarının artması aslında biz eczacıların istemediği bir durum"

Eczacı Murat Günaydın

Devamında Günaydın, şu ifadelere yer verdi:

"İlaçların fiyatlarının artması aslında biz eczacıların istemediği bir durum. Çünkü bizim kademe kademe ‘barem’ dediğimiz ilaçların sınıflandırdığı sınıflar vardır. İlaçların sınıflandırılmasında kâr oranı belirleniyor. Ama ürünün fiyatı arttıkça kâr oranı düşmektedir. 200 liraya kadar olan ‘birinci, ikinci ve üçüncü kademe’ dediğimiz ilaçlarda eczacının kar oranı yüzde 28’dir. 200 ile 400 lira arasında ki oran ise yüzde 18, 400’ün üzerindeki ilaçlarda ise yüzde 13’lük bir kar oranı var. Mesele ilaç fiyatı 198 lira iken yüzde 28 kar ediyorsunuz, yapılan yüzde 30’luk zamla beraber bu ilacın fiyatı artıyor. İlacın fiyatının artması ile beraber bir üst kademeye girdiği için bu ilacın kar oranında bir düşüş meydana geliyor."

"Biz kendi ilaçlarımızı üretmediğimiz sürece bu sıkıntıyı sürekli yaşayacağız"

Zamlarla birlikte ilaç sıkıntısının devam edeceğini belirten Günaydın, "Herkesin beklentisi; ilaçlara zam gelmesi ile birlikte ilaç bulma sıkıntısının çözüleceği zannediyorlar ama bu öyle olmuyor. İlaçlara zam geldiği halde hala ilaç sıkıntısı yaşıyoruz. Özellikle antibiyotiklerde ve tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar gibi farklı farklı ilaçlar bulmakta sıkıntı yaşıyoruz. Yani zammın gelmesi demek ilaçların bulunması demek anlamına gelmiyor. Çünkü maalesef biz ilaçların çoğunu yurtdışından alıyoruz. Biz bunu eczacılar olarak çok dillendiriyoruz. Biz kendi ilaçlarımızı üretmediğimiz sürece bu sıkıntıyı sürekli yaşayacağız. Bu aslında suni bir pansumandır. Bu pansuman tedavisi de kısa süre sonra etkisini yitirecektir. Ve maalesef yine sıkıntı çekmeye başlayacağız." ifadelerine yer verdi.

Son olarak Günaydın, "Temel çözüm, ülke olarak ilaç sektörüne el atmamız ve ilaçları kendimiz üretmemiz gerekir. Yerli ve milli ilaçları üretmemiz bu sıkıntılara bir çözüm olacaktır. Bu olmadan da geri kalan çözümler suni kalacaktır." şeklinde konuştu. (İLKHA)



0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *