image

Bir TV kanalına röportaj veren Afganistan İslam Emirliği Savunma Bakanı Mevlevi Muhammed Yakup Mücahid, gündeme ilişkin birçok konuda değerlendirmelerde bulundu.

Mücahid; İslam Emirliği'nin tanınması, el-Kaide ile olan ilişkiler, ABD'nin hava sahasını işgal etmesi, Pakistan ile olan ilişkiler ve eski hükümette görev almış kişilerin durumu ile ilgili önemli mesajlar verdi.

Afganistan İslam Emirliği'nin "tanınmak" için tüm şartları yerine getirdiği halde ABD baskısı nedeniyle hiçbir ülkenin henüz bu konuda cesur bir adım atamadığına vurgu yapan Mücahid, endişeleri olan ülkelerle kaygılarını gidermek için görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

Bakan Mücahid, "ABD baskısına boyun eğmeyen ülkeler İslam Emirliği'ni tanımalı. Özellikle de güçlü İslam ülkelerinin hükümetimizi tanımasını istiyoruz. Bu konuda ülkelerin kaygıları varsa; İslam Emirliği çözümü tartışmaya hazır." ifadelerini kullandı.

El-Kaide ile ilgili sorulan bir soruya yanıt veren Mücahid, İslam Emirliği'nin el-Kaide lideri Eymen el-Zevahiri'nin Kabil'de öldürülmesi meselesiyle hiçbir ilgilerinin olmadığına vurgu yaptı. El-Kaide ile hiçbir ilişkilerinin olmadığını da dile getiren Mücahid, aralarında herhangi bir iş birliğinin söz konusu olmadığını söyledi.

Sık sık İslam Emirliği hava sahasının ihlal edildiğine işaret eden Mücahid, "ABD, Afganistan hava sahasını ihlal etmeyi bırakması gerekir. Çünkü İslam Emirliği, Afganistan topraklarının başka bir ülke aleyhine kullanılmasına izin vermeyeceklerini taahhüt etmiştir. Pakistan da kendi toprakları üzerinden Afganistan hava sahasının ihlal edilmesine izin vermemelidir." şeklinde konuştu.

Pakistan Taliban Hareketi (Tehrik-i Taliban-î Pakistan) grubunun Afganistan'da bulunmadığını ve İslam Emirliği'nin bu grubu finanse etmediğinin altını çizen Bakan Mücahid, Pakistan'ın TTP iddiasıyla İslam Emirliği'nin taahhütlerine bağlı kalmadığını dünyaya göstermeye çalışmasını eleştirdi.

Mücahid, İslam Emirliği'nin "işgalcilerle" dost olan kişilerin hükümette çalışmasını istemediğini, ancak Afganistan'da sıradan vatandaşlar olarak yaşayabileceklerini de söyledi. (İLKHA)

0 yorum

FİKRİNİZİ BELİRTİN

Zorunlu alanları doldurunuz *